Beleggerscompetitie: Wachten op de ontknoping

Wanneer u dit artikel leest, bevindt de Beleggerscompetitie zich in haar finale fase. De portefeuilles balous en LienLien bekleden nog steeds polepositie. Gaat echter de spreekwoordelijke derde hond met de hoofdprijs lopen? Op donderdag 31 mei 2012 eindigt deze editie.

Het moeten bijzonder slopende dagen zijn voor de leiders van de Beleggerscompetitie. Net wanneer het erop lijkt dat de ene speler een geruststellende voorsprong heeft opgebouwd, wordt hij/zij in een mum van tijd bijgehaald door de andere. Balous blijft voor een groot stuk getrouw aan zijn baissestrategie. Zijn portefeuille bestaat op het moment van schrijven nog steeds uit twee trackers short met een hefboom op resp. de CAC40 en de Eurostoxx50, aangevuld met een turbo short op het goud. Daarbij moeten we aanstippen dat de recente stijging van de goudprijs aan zijn winst knabbelde. Slechts eenmaal kwam balous in de verleiding om hausseposities in te nemen, maar dezelfde dag verkocht hij al zijn financials met een licht verlies. LienLien toont zich actiever. Deze deelneemster voert wel de nodige voorzichtigheid in haar beleggingsbeleid in, want ze is slechts voor een derde belegd, maar wanneer het ogenblik gunstig acht, schrikt ze er niet voor terug om voluit à la hausse of à la baisse te gaan. Misschien komt de winnaar uit een onverwachte hoek. De achtervolgers hebben weinig of niets te verliezen en kunnen dus voluit gaan. Twee portefeuilles die de laatste dagen met rasse schreden terrein hebben goedgemaakt zijn Justine anckaert en tompau.

Zuur gezichtenboek

Vorige week leek het er nog op dat het IPO van Facebook op een eclatant succes afstevende. Deze week weten we beter. De ballon werd doorprikt en de beleggers realiseerden zich dat het aandeel fundamenteel bekeken veel te duur naar de beurs werd gebracht. De begeleidende banken JP Morgen en Goldman Sachs kregen zelffs een proces aan hun broek voor zogezegd misleidende informatie en de koers van het Facebook-aandeel daalde met bijna 20% ten opzichte van de introductieprijs. Binnen de eurozone blijft de onzekerheid voortduren, al is sprake van een plan voor de redding van de Europese banken. Hoewel de politici Griekenland binnen de eurozone willen houden, bestaan wel degelijk plannen om een Grexit voor te bereiden. De beurzen zweven tussen hoop en vrees en het is bijna gekkenwerk om te voorspellen of ze in de komende dagen zullen stijgen of dalen.

Tips & tricks: maak verstandig gebruik van opties

Afgeleide producten, zoals opties en turbo’s, hebben bij talrijke beleggers een slechte naam. Ze denken die instrumenten speeltjes zijn voor speculanten waarbij men alleen geld kan verliezen. Er bestaan inderdaad speculatieve strategieën die we niet echt aanraden. Zo moet u over een perfecte timing beschikken om winst te maken via het loutere kopen van calls. Waarom? Als koper van een call krijgt u het recht om gedurende een voorafbepaalde periode een aandeel tegen een voorafbepaalde prijs te kopen. Daarvoor moet u een premie betalen en statistisch bekeken lijdt u in drie gevallen op vier verlies; nl. wanneer de koers van het onderliggende aandeel daalt, stabiel blijft of onvoldoende stijgt. Een betere defensieve strategie bestaat erin om een call te schrijven wanneer u de onderliggende aandelen bezit. Dit levert geen schatten op, maar het kan wel uw rendement verhogen. Een andere winstgevende tactiek bestaat in het verkopen (of schrijven, in het jargon) van een put. U krijgt dan een premie voor de verplichting om een aandeel gedurende een voorafbepaalde periode tegen een voorafbepaalde prijs te kopen. Wanneer de koers van het onderliggende aandeel stijgt of stabiel blijft of slechts licht daalt, hebt u na afloop van de optie de premie volledig verdiend. Wordt u verplicht om de stukken te kopen tegen de afgesproken prijs, dan kunt u zich troosten met de gedachte dat u de aandelen een stuk minder betaalt dan bij een rechtstreekse aankoop op het ogenblik dat u de put schreef. Doe dit alleen wanneer u een aandeel effectief wenst te kopen.

Volg de competitie ook op Facebook en Twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Voorlopige stand (24 mei 2012)

1. LienLien +34,48%
2. balous +34,31%
3. justine anckaert +25,47%
4. fenomenaX +24,75%
5. johan.temm +24,34%
6. math_to_the_ieu +24,30%
7. tompau +24,26%
8. gysmo +23,78%
9. Damiano +23,69%
10. klute62 +22,76%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content