Beleggerscompetitie: Naar de tweede helft

De tussentijdse rangschikking van de Beleggerscompetitie voor de maand maart werd afgesloten. De wedstrijd is daarmee halfweg. Maar in de komende weken kan er nog veel gebeuren.

De aandelenmarkten hebben in het eerste kwartaal van dit jaar hun beste prestatie sinds jaren neergezet. De koers van KBC Groep, de koploper, steeg met maar liefst 93%. Maar omdat beleggen vooruitzien is, is de hamvraag of in de nabije toekomst winstnemingen de bovenhand zullen krijgen. Nog belangrijker is de afweging of er een kleine of een grote correctie moet worden verwacht.

Gekibbel in Europa

Beleggen is nooit eenvoudig. Vorige week werden de beleggers gewezen op de weerslag die de groeivertraging in China op de wereldeconomie kan hebben. Deze week werden ze weer met hun neus op de gevaren in de eurozone gedrukt. Het nieuws dat de zeventien landen van de eurozone de noodfondsen hebben versterkt tot 800 miljard euro leidde alvast niet tot euforie, vooral omdat het een compromis was dat gepaard ging met heel wat gekibbel. Daarnaast waren er de problemen van de Italiaanse banken en namen speculanten opnieuw Spanje en Portugal in het vizier, wat de rentetarieven in de hoogte stuwde. Griekenland liet weten dat het mogelijk nieuw geld nodig zal hebben.
De leidende deelnemers aan de Beleggerscompetitie, die nog loopt tot donderdag 31 mei 2012, kunnen dan ook niet op hun lauweren rusten. Er kan nog heel wat gebeuren en we sluiten niet uit dat een speler die zich nu nog inschrijft kans maakt op de hoofdprijs, een Ford S-Max 2.0 ter waarde van meer dan 35.000 euro.

Veel kleintjes maken een grote

De tweede perioderangschikking wordt beheerst door een trio. Horizon99, oranjerie-luc en juffie haalden 8% meer rendement dan hun naaste achtervolgers. Uiteindelijk trok horizon99 het laken naar zich toe en sleept hij het MeisterSinger Neo-horloge in de wacht. De drie spelers deden het zo goed dat ze zijn doorgestoten tot de top vier van de algemene rangschikking. Aan de basis van hun succes liggen geslaagde turbotransacties, waarbij opvalt dat ze zich tevredenstellen met relatief beperkte winsten volgens het motto: vele kleintjes maken een grote. Hun favoriete wapens waren de turbo’s op de Nederlandse AEX-index.

De magie van ronde getallen

Ronde getallen zijn psychologische drempels, ook op de beurs. De ervaring leert dat koersen lang kunnen aarzelen voordat ze doorbreken boven psychologisch belangrijke weerstanden zoals 10, 20, 50 of 100 euro. Als zo’n doorbraak slaagt, kan het aandeel snel doorstoten naar een hoger niveau. Lukt dat niet en valt het aandeel terug, dan kan het weken en zelfs maanden op dat niveau blijven hangen. Wanneer u zo’n aandeel wilt verkopen, is het vaak beter dat u zich tevredenstelt met een koers van bijvoorbeeld 19,83 euro dan te mikken op een koers van 20,12 euro.

Omgekeerd worden aandelen vaak opgevangen door horizontale steunniveaus. Wanneer u een aandeel na een stevige correctie wilt kopen, is het beter te opteren voor een aankooplimiet die enkele eurocenten boven een rond getal ligt – bijvoorbeeld 50,12 euro en niet 49,93 euro. Daalt het aandeel onder de psychologisch belangrijke steun van 50 euro, dan is de kans groot dat het nog lager zal zakken. Houdt de steun stand, dan kunt u de boot missen met uw te optimistische aankooplimiet van 49,93 euro.

Schrijf u in

De deelnemers kunnen alleen virtueel geld verliezen. Hebt u belangstelling, schrijf u dan in op www.beleggerscompetitie.knack.be . Lees eerst het wedstrijdreglement en de FAQ. Dan komt u beslagen ten ijs.

De deelname is gratis, maar houd er rekening mee dat u zich slechts één keer geldig kunt inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand

Tweede perioderangschikking maart

1. horizon99 +21,94%
2. oranjerie-luc +21,49%
3. juffie +21,31%
4. Psycho killer +13,26%
5. De lustige Pauw X +12,99%
6. troetellientje +12,50%
7. Eagle-Eye +11,39%
8. YESITIS +11,30%
9. jumper1000 +11,15%
10. dopodovitsj +11,10%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content