Beleggerscompetitie: Koersval goud verstoort feestje

De winnaar van de eerste perioderangschikking van de Beleggerscompetitie is bekend. De plotse duik van de goudprijs heeft het feestje voor heel wat deelnemers verknald.

Wie nog twijfelde aan de impact van turbo’s op de Beleggerscompetitie, moet zijn mening herzien na de gebeurtenissen van 29 februari. Totaal onverwachts begon de goudprijs die dag pijlsnel te dalen. De rangschikking werd daardoor helemaal door elkaar geschud. De portefeuilles die turbo’s short op goud hadden gekocht – om te mikken op een baisse van de goudprijs – deden een schitterende zaak. De grootste winnaar was Sraphin, die in een dag tijd meer dan tweehonderd plaatsen goedmaakte en de eerste plaats in de eerste maandperiode wegkaapte. De beheerder van die portefeuille wint een Meistersinger Neo-horloge.

Door de mogelijkheid om te beleggen in turbo’s op de AEX, de goudprijs en de EUR/USD is de Beleggerscompetitie dit jaar een stuk dynamischer geworden. De posities aan de top wisselen bijna dagelijks en weinig spelers slagen erin om lange tijd in de top tien te blijven. Tot de uitzonderingen behoren Bosje en Nautilusbaai.com.

Maar we sluiten niet uit dat een speler die zich nu pas inschrijft, nog met de hoofdprijs gaat lopen. Het resultatenseizoen is inmiddels in volle gang. Zoals altijd worden goede cijfers beloond met een sterke hausse, zoals in het geval van SBM Offshore. Tegenvallende prognoses worden afgestraft. Dat hebben onder meer Vivendi en Belgacom aan den lijve ondervonden. Anticipeer op de resultaten van andere bedrijven en koop de stukken een dag voor de bekendmaking, als u verwacht dat die cijfers goed zullen zijn.

Goede huisvader

De Beleggerscompetitie wil de spelers vertrouwd maken met beleggingen op de beurs. Maar wie de hoofdvogel wil afschieten, moet berekende risico’s durven te nemen. Het heeft weinig zin om als een goede huisvader een defensieve aandelenselectie te kopen en die lange tijd in de portefeuille te houden. Traden – dat wil zeggen: aandelen snel kopen en verkopen – is wel een goede strategie om ver te komen in de wedstrijd.

Een andere mogelijkheid is te opteren voor een zeer gefocuste portefeuille van beweeglijke aandelen – in het jargon: waarden met een hoge bèta. Cyclische aandelen horen daarbij; de laatste jaren geldt dat ook voor de bankwaarden. De keerzijde van de medaille is uiteraard dat zulke aandelen sterker dalen dan het gemiddelde als het beursklimaat keert.

5% in turbo’s

Het wedstrijdreglement beperkt de maximale positie in turbo’s tot 5% van de waarde van de portefeuilles. Heel wat deelnemers stellen vragen over die limiet. Bij de berekening ervan wordt uitgegaan van de actuele waarde van de effecten en niet van hun aanschafwaarde. Stel dat een deelnemer voor 5000 euro turbo’s heeft gekocht. Als de koers daarvan daalt, kan hij turbo’s bijkopen. Daardoor kan de aanschafwaarde hoger zijn dan 5%, maar de limiet wordt niet overschreden, aangezien voor de nieuwe aankopen wordt uitgegaan van de actuele waarde van de turbo.

Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Als de koers van de turbo’s is gestegen, kan de speler er geen bijkopen. Stel dat hij voor 3000 euro turbo’s heeft gekocht. Is de waarde toegenomen tot 6000 euro, dan kan hij er geen bijkopen, tenzij de waarde van de portefeuille oploopt tot meer dan 12.000 euro. Een uitgewerkt voorbeeld voor de portefeuille van Sraphin vindt u op het forum.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Eerste perioderangschikking februari 1. Sraphin +13,79%
2. Neal0 +13,18%
3. flufje +12,30%
4. Nautilusbaai.com +12,28%
5. planchoni +12,24%
6. Xklibur +12,17%
7. Bosje +12,13%
8. peloeseke +12,13%
9. dumbool_82 +11,92%
10 fortuna91 +11,81%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content