Beleggerscompetitie: Een beetje langzamer

© iStock

Het leuke van beleggen is dat geen enkele week op een andere lijkt. Dat betekent ook dat de beleggers iedere week met nieuwe problemen worden geconfronteerd en de essentie van investeren bestaat erin om daar zo adequaat mogelijk op te reageren. Uiteraard maakt het een groot verschil of u op korte, middellange of lange termijn belegt. Deze week stak het spook van een Grexit, het verlaten van de Europese Unie door Griekenland, opnieuw even de kop op, maar waarschijnlijk zal spoedig een akkoord worden bereikt. Het negende weekklassement wordt in de wacht gesleept door dretenveugelteten, een speler die ook een heuse sprong voorwaarts maakt in het algemene klassement. Het einde nadert, want op vrijdag 13 mei 2016 wordt de Beleggerscompetitie afgevlagd, maar ondertussen kan nog veel gebeuren.

We kunnen niet stellen dat de BEL20-index in mineur presteerde, maar alhoewel deze graadmeter van de Belgische aandelen per saldo nog winst boekte, was de teneur was minder haussegericht dan de week voordien. Technische analisten weten dat op een bepaald ogenblik aandelen en de beurzen als geheel over-verkocht worden en dat betekent dat een correctie voor de deur staat. We zijn benieuwd wat de komende weken te bieden hebben.

dretenveugelteten: winnaar negende weekklassement

De winnaar van week negen, een speler met de welluidende naam dretenveugelteten, was de enige die deze week meer dan 10% winst boekte, meer bepaald 11,23%. Dat is een flink stuk minder dan de 17,07% die goldrunner de week voordien binnenrijfde, maar de omstandigheden waren nu duidelijk anders. De beurzen stegen wel verder, maar niet in hetzelfde tempo als de week daarvoor en af en toe aarzelden de indexen. Een blik in de portefeuille van de weekwinnaar leert dat hij zijn portefeuille zeer actief beheerde en regelmatig switchte van turbo’s long op een van de indexen naar turbo’s short en omgekeerd. Soms stelde hij zich wel tevreden met een miniwinst. Zijn portefeuille aandelen is vooral financieel getint: BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, ING Group en KBC Groep. Daarnaast bezit hij gevarieerde waarden, genre ArcelorMittal, Galapagos, K+S, Nyrstar, Vallourec, Viohalco en de Duitse autoproducent bekend van zijn sjoemelsoftware Volkswagen. Helemaal op het einde van de dag kocht hij een turbo short op de Duitse DAX-index. Hij meent dus ook dat een correctie voor de deur staat.

Net geen 50%

De winst van de leidende speler in het algemene klassement, riton, liep op tot 49,75%, al moeten we daar uiteraard aan toevoegen dat een deel van die winst bestaat uit het juist beantwoorden van de dagelijkse quizvraag, het uitnodigen van vrienden en het delen van de Beleggerscompetitie op Facebook. Nog steeds wisselen de posities aan de top geregeld. Kukuka die momenteel de derde plek bekleedt is terug van weg geweest, terwijl nicocarlier, de nummer twee, een relatieve nieuwkomer is. goldrunner en vooral Minimi maken al veel langer de dienst uit. Thomassive, jumbojet en PEEN behoren dan weer tot de nieuwe namen. De portefeuille medimorb die vorige week de rangschikking trots aanvoerde, viel terug tot de tiende plaats. Wenst u te weten wat deze spelers deden om die hoge plaats te bereiken, open dan hun portefeuille en kijk naar hun posities, transactiegeschiedenis of rendement. Uiteraard kunt u daaruit veel leren. Vergeet ook niet dat dit jaar per dag 20 transacties mogelijk zijn.

Goed om weten

Tijdens de Beleggerscompetitie vonden reeds enkele kapitaalverhogingen plaats. Omdat dit een spel is en niet de reële beurswereld, zijn we niet uitgerust om de spelers te laten intekenen op nieuwe aandelen. Om een dergelijke operatie toch neutraal te laten verlopen, keren we de waarde van het recht uit. Om technische redenen wordt daarbij “dividend” vermeld naast de naam van het aandeel waarop de operatie betrekking heeft. Dat alles kunt u zien in de Transactiegeschiedenis van uw portefeuille.

Negende weekklassement tot 22 april 2016*

  1. dretenveugelteten +11,23%
  2. tompau + 9,38%
  3. Cricri76 + 9,29%
  4. riton + 9,14%
  5. valbank + 8,81%

Algemene stand tot 22 april 2016*

  1. riton +49,74%
  2. nicocarlier +45,94%
  3. Kukuka +45,47%
  4. goldrunner +43,83%
  5. Minimi +42,82%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content