Beleggerscompetitie: De spanning blijft te snijden

02/05/16 om 12:57 - Bijgewerkt om 13:07

Bron: Trends

Met nog twee weken te gaan valt het niet te voorspellen wie deze succesvolle editie van de Beleggerscompetitie in de wacht zal slepen. Het blijft immers dringen geblazen aan de top en de posities wisselen nog bijna dagelijks. Bovendien krijgt de wedstrijd een extra pigment omdat nog steeds deelnemers uit de achterhoede hun opwachting in de top-tien van het algemene klassement maken. De beurzen lieten bij het begin van deze week weinig beweging zien, maar ze zakten vrijdag ondanks beter macro-economische cijfers voor Europa door het ijs. Bij de BEL20-index liep het verlies op tot bijna 2%, maar andere aandelenindexen, zoals de Franse CAC40 of de Duitse DAX waren er erger aan toe.

Beleggerscompetitie: De spanning blijft te snijden

© iStock

Als belangrijkste reden voor de tuimelperte van vorige week vrijdag schuiven de analisten de versteviging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar voren. De zwakte van de USD betekent uiteraard slecht nieuws voor de Europese bedrijven die exporteren. Een ander gevolg was dat de koers van de grondstoffen en ook het goud in de hoogte schoten. Dat betekende uiteraard goed nieuws voor de goudkevers en in de Beleggerscompetitie kunt u via de aankoop van een turbo long op het goud inspelen op een stijging van de prijs van het gele metaal. De spelers worden nu geconfronteerd met een belangrijke strategische beslissing: kunnen de aandelenmarkten de haussetrend weer hernemen of betekenen de recente ontwikkelingen het begin van een forse daling? Daarbij moet u in aanmerking nemen dat de aandelenmarkten zich reeds acht jaar à la hausse ontwikkelen.

chiron: winnaar tiende weekklassement

Het tiende weekklassement kende een verrassende winnaar met de portefeuille chiron die op een week tijd zijn percentage met 6% opvijzelde. Heel veel lijkt dat niet, maar wanneer de beurzen weinig bewegen, kan men geen spectaculaire cijfers verwachten. Het merkwaardige is dat chiron helemaal niets deed behalve de dagelijkse quizvraag correct oplossen. De rest van zijn winst kwam van de winst die hij boekte met een turbo long op het goud, waarop hij momenteel een winst van iets meer 100% boekt. Zijn overwinning vormt een illustratie van het feit dat alle beleggerswegen naar Rome leiden. Het snel kopen en verkopen van aandelen en turbo's biedt dus niet altijd een weg richting succes. De week kende overigens een teleurstellend verloop voor jeanmk, een portefeuille die gedurende het grootste gedeelte van de week aan de leiding stond, maar tegen de eindsprint van chiron was ook deze speler machteloos.

Rangschikking door elkaar gehaald

In het algemene klassement zagen we andermaal grote schommelingen. Terug van weggeweest wurmde Port Blue Eyes zich opnieuw naar de eerste plaats. De tweede plek bleef net zoals de week daarvoor in handen van nicocarlier, terwijl riton, een andere bekende naam, de vierde plaats bekleedde. De nummers drie en vijf respectievelijk Xygston en gunthersky zijn echter nieuwkomers die bewijzen dat het spel nog niet gedaan is en dat ook spelers die lager gerangschikt zijn mits het nodige geluk nog hoge ogen kunnen gooien. Het heeft weinig zin om de portefeuilles van de eersten in het klassement te bekijken, want deze spelers gedragen zich als vingervlugge pianisten die posities even snel verkopen als kopen. De scores van de meeste spelers liepen echter terug in lijn met het verlies op de beurzen.

Goed om weten

Wanneer u bij de Beleggerscompetitie een aankooporder plaatst, kunt u het aantal aandelen ingeven dat u van een bepaald aandeel wilt kopen. Rechts maakt het systeem dan een berekening over hoeveel geld dit order gaat. Er bestaat een alternatief. U kunt ook opgeven voor welk bedrag u in datzelfde aandeel wilt beleggen. De computer berekent dan hoeveel aandelen hij voor dit bedrag kan kopen. Een waarschuwing is echter op zijn plaats. Wanneer de beurs nog niet open is, berekent het systeem dit aantal op basis van de biedkoers. Wanneer de koers van het aandeel in kwestie bij de opening sterk stijgt, is het niet uitgesloten dat de uitvoering van dit order zal worden geweigerd omdat dit uw belang op meer dan 10% van de waarde van uw portefeuille zou brengen. Wees dus voorzichtig wanneer u een order buiten de openingsuren van de beurs plaatst en wil niet het onderste uit de kan.

Tiende weekklassement tot 29 april 2016*

1 chiron + 6,00%

2 Fiftietoe + 5,63%

3 Hotshot + 5,53%

4 hempy + 5,51%

5 chamonix + 5,51%

Algemene stand tot 29 april 2016*

1 Port Blue Eyes +44,58%

2 nicocarlier +44,16%

3 Xygston +43,11%

4 riton +42,89%

5 gunthersky +42,27%

* Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder.

Onze partners