Beleggerscompetitie: Creatief met turbo’s

De duik die de aandelenmarkten begin vorige week hebben gemaakt, heeft de top tien van de Beleggerscompetitie helemaal door elkaar gegooid.

Het blijft drummen aan de top van de Beleggerscompetitie. De spelers bovenaan in de rangschikking zien hun winst mondjesmaat toenemen, maar er is nog niets beslist. Voordat de aandelenmarkten begin vorige week een duik maakten, zag de top tien er nog helemaal anders uit. De grote kunst van het beleggen bestaat erin om op het juiste tijdstip over te schakelen van baisse- naar hausseposities, en omgekeerd.

Slim gebruik van turbo’s

De leidende portefeuilles staan bovenaan omdat ze op het geschikte moment gebruik hebben gemaakt van turbo’s, ook al beperkt het wedstrijdreglement het belang van die afgeleide producten tot maximaal 5% van de waarde van een portefeuille. Omdat alle effecten – aandelen, trackers en turbo’s – worden gewaardeerd tegen hun actuele waarde, kopen sommige spelers turbo’s bij wanneer degene die ze in hun portefeuille hebben, in waarde zijn gedaald.

Dat is toegelaten, maar uiteraard is dat een tweesnijdend zwaard. Stel dat u mikt op een koersstijging van de index van de Nederlandse beurs AEX, die op dat moment op 317 staat. Als u de turbo long op die index koopt met 314 als stoploss, loopt u het risico dat de AEX onder 314 daalt. Er is slechts een daling van 1% nodig vooraleer dat gebeurt. In dat geval wordt de turbo long uitgestopt en krijgt u nog slechts een restwaarde uitgekeerd. Wordt de stoploss doorbroken, dan verkoopt de marketmaker alle turbo’s van die categorie. Het hangt er dan van af tegen welke koers hij dat kan doen. Slaagt hij erin om ze tegen relatief gunstige voorwaarden te verkopen, dan krijgt u een hogere restwaarde uitbetaald.

De Beleggerscompetitie geeft de deelnemers overigens de kans om in de portefeuilles van de leidende spelers te gluren, al gebeurt dat met een vertraging van ongeveer twee uur. Maak daar zeker gebruik van.

Koop liquide aandelen

Niet alle aandelen zijn even gemakkelijk verhandelbaar of – in het beursjargon – liquide. Wanneer u orders op de beurs plaatst, moet u met dat gegeven rekening houden. U kunt weinig fout doen wanneer u een ongelimiteerde of bestens order ingeeft voor een Bel-20-waarde of een aandeel dat tot een buitenlandse index behoort. In de regel liggen de bid- en de askkoersen dicht bij elkaar en betaalt u de marktprijs.

Voor weinig verhandelde aandelen is het niet altijd raadzaam een bestens order te plaatsen. De kans bestaat dat u ongewild de koers in de hoogte jaagt en zelfs dat u de markt ontwricht, met bied- of laatkoersen tot gevolg. Dat risico bestaat voor aandelen op de markt met enkele fixing of de vrije markt. Het gebrek aan liquiditeit is een van de redenen waarom institutionele beleggers niet op die markt actief zijn. Wanneer ze een buitenkans ruiken, kunnen ze misschien tegen een aantrekkelijke koers instappen, maar vaak is het moeilijk om de aandelen te verkopen zonder op de koers te drukken. Wie belangstelling heeft voor illiquide aandelen, koopt beter niet te veel stukken.

Schrijf u in

Het is overigens nog altijd niet te laat om u in te schrijven voor de Beleggerscompetitie. Surf daarvoor naar www.beleggerscompetitie.knack.be . U kunt zich slechts eenmaal geldig inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 8 maart 2012

1. Nautilusbaai.com +17,92%
2. Goldfinger888 +17,83%
3. NitroNico +17,70%
4. petrus +17,51%
5. Xklibur +16,47%
6. fortuna91 +15,99%
7. Bosje +15,92%
8. krakra +15,59%
9. Sraphin +15,26%
10. cocoja +14,45%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content