Bel20 1 procent hoger, goud blijft onweerstaanbaar

© Epa

Hoewel de eerste handelsdag van de week met rode cijfers begon, noteren de meeste Europese indices maandag positief. De Bel20 noteert 1 procent winst, terwijl de goudprijs blijft pieken.

Omstreeks 13u50 stond de Bel20 2,3 procent hoger, maar tegen afsluiten bleef de winst van de sterindex beperkt tot 1,01 procent op 2.140,05 punten. Binnen de Bel20 daalde KBC met 2,06 procent tot 18,80 euro. Concurrent Dexia dikte 2,04 procent aan tot 1,60 euro. Telenet mocht terugvallen op een winst van 3,73 procent op 26,81 euro.

De beurzen van Parijs en Londen boeken maandag eveneens iets meer dan 1 procent winst, terwijl die van Frankfurt een licht verlies optekent van 0,1 procent. In Amsterdam staat het bord maandagavond op +0,81 procent.

Dat de Europese beurzen maandag winst boeken, maakt de zware verliezen van de afgelopen weken lang niet goed. Afgelopen vrijdag maakte de Amerikaanse zakenbank JPMorgan in een rapport nog een balans op van de teleurstellende vooruitzichten voor de grootste economie ter wereld.

Maandag wordt de rusteloosheid van de beleggers versterkt door de radicale afwijzing van de eurobonds door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Merkel maken de euro-obligaties van de eurozone een ‘schuldenzone’.

Dankzij de afwijzing van de Merkel zakt de rente op Duitse staatsobligaties lager tot net boven de 2 procent. Ook het goud wordt weer interessant(er) voor de onzekere belegger, waardoor het prijs van het edelmetaal maandagmorgen tot 1.882 dollar per ounce piekt. In de vooravond werd goud alweer 1,8 procent duurder tot 1.886,05 dollar.

(belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content