'Begrotingstekort daalt tot 4,5 procent'

14/09/10 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

Bron: Trends

Uit ramingen van de ontslagnemende regering-Leterme blijkt dat het begrotingstekort - dankzij een positieve economische groei - voor 2010 uitkomt op 4,5 procent. Dat is beter dan het voorspelde tekort van 4,8 procent, meldt De Tijd dinsdag.

'Begrotingstekort daalt tot 4,5 procent'

Door de betere economische groeicijfers zal het begrotingstekort op een jaar tijd met een kwart gedaald zijn. Het begrotingstekort zou in dat geval 4,5 procent van het bbp (bruto binnenlands product) bedragen, wat overeenstemt met 15,7 miljard euro.

In 2009 had ons land af te rekenen met een tekort van 5,9 procent of ruim 20 miljard euro. Omgerekend is het tekort in jaar tijd met ruim 4 miljard euro gedaald.

Die daling zou gedeeltelijk een gevolg zijn van maatregelen, zoals de bankentaks, die de regering-Leterme en de ploeg van Van Rompuy hebben genomen. Maar ook de betere groeiramingen van de Belgische economie hebben de overheidsfinanciën goed gedaan.

Bij de begrotingscontrole in maart hield de regering nog rekening met een groei met 1,4 procent. Nu trekt het Planbureau zijn raming op naar 1,8 procent, dankzij het herstel van de arbeidsmarkt en de opnieuw aantrekkende consumptie.

De meerjarenbegroting die door de vorige regering werd opgesteld, gaat uit van een tekort van 4,8 procent in 2010. Volgens de opgelegde Europese normen moet het tekort in 2012 teruggebracht worden tot 3 procent.

Lees meer over:

Onze partners