Bart De Smet (Ageas): “Er zijn weinig alternatieven voor staatsobligaties”

© belga

Ook verzekeraar Ageas staat, door zijn portefeuille Zuid-Europese overheidsobligaties, onder druk op de beurs. “Toch zijn er voor verzekeraars, met hun verplichtingen op lange termijn, weinig alternatieven voor staatsobligaties”, vindt CEO Bart De Smet.

Verzekeraar Ageas lag deze week, net als de banken, onder vuur op de beurs. Vooral de portefeuille Zuid-Europese overheidsobligaties baart de belegger zorgen. Nochtans heeft Ageas zijn blootstelling op de PIIGS-landen verminderd tot 4,3 miljard euro. Medio 2009 bedroeg die blootstelling nog 19 miljard euro.

Bovendien heeft Ageas zijn Griekse staatsobligaties met een looptijd tot 2020 afgeschreven aan marktwaarde, goed voor een afwaardering van 44 procent. De meeste Belgische, Frans en Duitse banken schreven maar 21 procent af, conform de bijdrage van de privésector aan het reddingsplan voor Griekenland.

In Trends legt CEO Bart De Smet uit dat de beleggingsportefeuille van Ageas voor 90 procent uit overheids- en bedrijfsobligaties bestaat. “In die portefeuille was er de voorbije jaren een dubbele verschuiving: van staatspapier naar bedrijfsobligaties, en van Zuid-Europees naar Noord-Europees papier”. Meer dan een derde van de obligatieportefeuille van Ageas bestaat al uit bedrijfsobligaties.

Maar De Smet wijst erop dat verzekeraars vooral verplichtingen op de lange termijn hebben, en dat er dus weinig alternatieven zijn voor staatsobligaties: “Het gaat er meer om welke staatsobligaties je aanhoudt en welke niet. We mogen niet de fout maken er helemaal uit te stappen en in een activaklasse te stappen die dan binnen twee jaar keldert. Ik heb geleerd dat er geen enkel instrument bestaat dat 100 procent risicovrij is. Zero failure bestaat niet.”

Patrick Claerhout

Lees een bedrijfsprofiel en -analyse van Ageas in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content