Barroso wil Tobin-taks

© belga

Voorzitter van de Europese Commissie Barroso stelt voor om een taks op financiële transacties – een zogenaamde Tobin-taks – in te voeren. Dat zei hij woensdag in zijn ‘State of the Union’. De Britten kelderen het voorstel van de voorzitter.

Barroso vindt dat de financiële sector zo stilaan mag beginnen denken aan een wederdienst in ruil voor de massale overheidssteun die ze kreeg tijdens de financiële crisis.

Barroso berekende namelijk dat de financiële sector de afgelopen drie jaar voor 4.600 miljard euro aan steun en waarborgen van de lidstaten heeft ontvangen. Via een Tobin-taks zou een wederdienst overeenstemmen met een jaarlijkse opbrengst van 55 miljard euro.

Niet voor burgers

Concreet wil de Commissie een taks van 0,1 procent op transacties met aandelen en obligaties en van 0,01 procent op derivatencontracten. De belasting zou gelden voor transacties tussen financiële instellingen waarvan er minstens één in de Europese Unie is gevestigd. Burgers en bedrijven worden niet geviseerd door de taks.

Britten zijn tegen

Volgens ingewijden zou de taks allicht ten vroegste in 2014 ingevoerd kunnen worden. Daarbij is het verre van zeker dat de volledige Europese Unie ermee instemt. Frankrijk, Duitsland en België zijn alvast voorstanders van een dergelijke taks. De Britten zijn tegen, omdat ze vrezen dat een Tobin-taks een negatieve invloed zal hebben op de handel in de ‘City’, het financiële hart van Londen en de grootste financiële ‘marktplaats in Europa. In een reactie aan de BBC liet een woordvoerder van de Britse Schatkist al weten dat er van Britse zijde geen beslissingen worden genomen die indruisen tegen het belang van het Verenigd Koninkrijk. Naar verluidt zou 80 procent van de Europese financiële taksen afkomstig zijn van de ‘City of London’.

Net als zijn Duitse collega Wolfgang Schaüble pleit ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders ervoor de taks via een versterkte samenwerkingsprocedure enkel in de eurolanden in te voeren. Groot-Brittannië maakt immers geen deel uit van de eurozone.

Begrotingsdiscipline

Het Europees Parlement legt de lidstaten voortaan ook een begrotingsdiscipline op om een nieuwe schuldencrisis te voorkomen. Zodra de strakkere regels zijn toegepast, kan er volgens Barroso op termijn gewerkt worden aan Europese obligaties of ‘stabiliteitsobligaties’.

Sixpack
Het Europees parlement heeft woensdag ook de zes wetgevingsvoorstellen goedgekeurd die het economisch bestuur van de eurozone en de Europese Unie op een nieuwe leest schoeien. De “sixpack” moet ervoor zorgen dat het begrotingsbeleid, de schuldgraad en het macro-economisch beleid van de lidstaten nauwlettender in de gaten worden gehouden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content