Bankentaks levert VS mogelijk 90 miljard dollar op

© Belga

Een door de VS-regering geplande taks op de banken kan volgens minister van Financiën Timothy Geithner 90 miljard dollar opleveren over een periode van tien jaar. Dat zei Geithner dinsdag voor de commissie Financiën van de Amerikaanse Senaat.

De taks is gericht op grootbanken die via kortetermijnfinanciering aan risicovolle beleggingen doen zoals buitenbalansproducten. Via de zogenaamde “financial responsability fee” wil de regering-Obama de miljarden recupereren die het in de Troubled Asset Relief Program (TARP) gepompt heeft. TARP is de naam van het steunplan voor de banken toen die werden blootgesteld aan de storm van de financiële crisis.

Minister Geither verklaarde dinsdag dat de taks in voege zou blijven tot de regering het volledige bedrag van die bankenredding gerecupereerd heeft.

De voorgestelde belasting is van toepassing op de Amerikaanse banken met meer dan 50 miljard dollar aan activa. De taks zou via een formule berekend worden waarbij activa, risico’s en vreemd vermogen in rekening worden gebracht.

Financiële instellingen die risicovoller handelen, worden door de taks meer belast dan de ‘conservatievere’ instellingen. Volgens Geithner moet 99 procent van de VS-banken de taks niet betalen.

De belastingen hebben volgens Geithner bovendien tot doel om andere regeringen aan te sporen gelijkaardige maatregelen te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content