Bank van Breda: ‘Depositomarkt blijft verstoord’

© Pat Verbruggen
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Dirk Wouters volgt Carlo Henriksen op aan het hoofd van Bank J. Van Breda & Co. Hij is van plan de focusstrategie van de bank uit te diepen.

Gaat u andere accenten leggen als nieuwe CEO?

Dirk Wouters: “Aardverschuivingen hoeft u niet te verwachten. Waar we goed in zijn, willen we planmatig beter doen. We zijn goed gewapend om de commerciële groei de komende jaren te bestendigen. En toch moeten we meer toegevoegde waarde voor elke klant zien te leveren.”

Wat is de belangrijkste uitdaging voor de bank?

Dirk Wouters: “Het grootste risico is er een van marktverstoring en concurrentievervalsing. Zolang banken met een totaal verschillend risicoprofiel op dezelfde markt actief zijn, en toch genieten van de depositogarantie en impliciete staatssteun, wordt de depositomarkt verstoord.”

“Als je, zoals Bank Van Breda, voor lage risico’s en hoge kapitaalbuffers kiest, kun je geen superhoog rendement bieden. Maar degene die wel risico’s nemen, straft men niet. Integendeel, ze pakken uit met hoge rendementen en weten zo klanten aan te trekken. En als het slecht afloopt, staat de overheid klaar om hen te redden.”

Welke maatregelen kan de overheid nemen?

Dirk Wouters: “Enerzijds zou men de kapitaalverplichtingen kunnen optrekken, om de veiligheid van de banken te verhogen. De OESO heeft ooit vijf procent eigen vermogen op balanstotaal als een minimale drempel voor een veilige bank genoemd. Helaas schuift Europa niet meer dan drie procent vooruit. Naar ons aanvoelen is dat veel te weinig voor een degelijke solvabiliteitsbuffer.”

“Anderzijds moet men misschien ook de spaarders responsabiliseren en hen verplichten hun huiswerk te maken. Dat zou kunnen door een franchise in de depositogarantie in te bouwen. Elke cent tot 100.000 euro garanderen, is niet realistisch.”

Lees het volledige interview met Dirk Wouters en Carlo Henriksen, de nieuwe en oude CEO van Bank J. Van Breda & Co, in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content