‘Bad bank Dexia krijgt het steeds moeilijker’

‘Dexia staat in een zeer zwakke onderhandelingspositie en krijgt het steeds moeilijker.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur MoneyTalk in een reactie op de bekenmaking van de resultaten van Dexia.

Dexia boekt een verlies van 1,2 miljard euro in de eerste 6 maanden van dit jaar. Is dat een drama?

Danny Reweghs: Verlies blijft natuurlijk wel drie keer de beurswaarde, maar lag in lijn met de verwachtingen van de analisten (lagen rond 1 miljard EUR verlies) en vorig jaar was er een verlies van ruim 11 miljard EUR voor het volledige boekjaar. Het gaat dus minder slecht.

Groot probleem blijft de financieringslast van een ‘bad bank’. Het wordt steeds moeilijker om zich tegen redelijke tarieven te financieren en bovendien zijn de staatswaarborgen verre van gratis. Daarnaast weet iedereen dat ze activa willen en moeten verkopen. Dus een redelijke prijs daarvoor krijgen is zeer moeilijk, zo niet onmogelijk.

Dexia staat in een zeer zwakke onderhandelingspositie. En dus moet er haast op elke verkoop verlies worden genomen (verkoopprijs lager dan de prijs van de activa in de boeken).

Wat moet Dexia doen om uit de problemen te komen?

Danny Reweghs: Dat is zeer hachelijke zaak. Aan de ene kant wil de overheid en het publiek dat die restbank zo snel mogelijk verleden tijd is. Aan de andere kant weet de markt dat Dexia onder zeer grote druk staat en dus een zeer zwakke onderhandelingspositie heeft.

Een bad bank beheren is dan ook zeer moeilijk omdat pas gunstige resultaten mogelijk zijn op lange termijn. Bovendien moet het personeel in moeilijke omstandigheden werken aan een eindig verhaal. Er wordt niks meer geïnvesteerd, enkel geliquideerd.

Intussen is er al kritiek op de vergoeding van Karel De Boeck, sinds gisteren de nieuwe CEO van Dexia. Hij zou 600.000 euro verdienen. Is de kritiek terecht?

Danny Reweghs: De kritiek rond de vergoedingen van CEO en voorzitter van de raad van bestuur is begrijpelijk gezien alle commotie rond het dossier. Maar anderzijds is dit natuurlijk een job die niemand wil doen, een ‘hondsjob’. Er valt weinig eer mee te rapen, het risico op gezichtsverlies is groot, er is extreme druk van de politiek en de publieke opinie.

Dus voor een ‘redelijk’ loon zullen er nauwelijks of geen kandidaten van niveau vinden om deze aartsmoeilijke opdracht uit te voeren. Nochtans is in het belang van de landen en de mensen dat die bad bank zeer goed wordt beheerd om de uiteindelijke schade zo gering mogelijk te houden. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content