Arrestatie Strauss-Kahn heeft ‘geen impact op Europees reddingsplan’

© Epa

De Europese Commissie maakt zich sterk dat de arrestatie van directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zonder impact blijft op de onderhandelingen over het reddingsplan voor noodlijdende eurolanden.

De IMF-topman, die in New York opgepakt werd op verdenking van seksuele aanranding van een kamermeisje in het hotel waar hij verbleef, zal maandag in Brussel niet kunnen deelnemen aan een belangrijke vergadering met de Financiënministers van de eurozone over de situatie in Griekenland. Hij zal vervangen worden door Nemat Shafik. De Egyptisch-Amerikaans-Britse is adjunct directeur-generaal die de IMF-werkzaamheden superviseert in een aantal EU-landen. Ze werd een maand geleden tot vicedirecteur-generaal van het IMF benoemd.

Maandag moet ook het reddingsplan van 78 miljard euro voor Portugal door de ministers van de eurozone worden bekrachtigd. De woordvoerder van eurocommissaris Rehn benadrukte opnieuw dat de optie van een schuldherschikking voor Griekenland niet op tafel ligt.

Volgens Griekse media baart het schandaal rond de IMF-topman de Griekse overheid grote zorgen. “Griekenland heeft een vriend verloren”, luidt het in de links-liberale krant Eleftherotypia, die een hoge functionaris bij het IMF citeert. Die bezorgdheid zou te maken hebben met de socialistische achtergrond van Strauss-Kahn, die het goed kan vinden met de socialistische bewindslui in Griekenland.

Maandagmorgen zakte de euro tot 1,4056 dollar. Later klom de euro op tot 1,4122 dollar. Tegenover de yen daalde de Europese eenheidsmunt maandagmorgen van 113,99 yen tot 113,61 yen. Investeerders vreesden aanvankelijk dat de arrestatie van de IMF-topman de inspanningen zou bemoeilijken om de schuldencrisis in de eurozone in te dijken.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content