Angela Merkel sluit kwijtschelding Griekse schulden niet uit

03/12/12 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Bron: Trends

De Griekse langetermijnrente is intussen gezakt tot onder de 15 procent gedoken. Dat was geleden van april 2011.

Angela Merkel sluit kwijtschelding Griekse schulden niet uit

© Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit niet uit dat de komende jaren Griekse schulden worden kwijtgescholden.

"Als Griekenland op een dag voldoende inkomsten heeft en het kan doen zonder nieuwe leningen, dan moeten wij de situatie opnieuw beoordelen," zo zei Merkel in een interview met de Duitse krant Bil dam Sonntag. Een kwijtschelding zou wat haar betreft wel pas vanaf 2014 kunnen.

Griekse rente zakt onder 15 procent

De Griekse langetermijnrente is intussen met ruim een procent gezakt en tot onder de 15 procent gedoken, tot 14,5 procent. Dat was geleden van april 2011. Lange tijd noteerde de Griekse tienjaarrente zelfs boven de 20 procent.

Athene is gestart met de opkoop van een deel van 's lands schuldpapier, ter waarde van een totaal van 13 miljard dollar, of 10 miljard euro. De financiële operatie maakt deel uit van het akkoord met Europa en het IMF.

Het Zuid-Europese land lanceerde een uitnodiging aan effectenhouders om deel te nemen aan de operatie. Het aanbod vervalt op 7 december.

Griekenland zal de opkoop van het schuldpapier financieren via bijkomende leningen die het land toegewezen kreeg van de internationale geldschieters. De opkoop zou tegen 13 december afgerond moeten zijn, voorafgaand aan de formele toekenning van nieuwe noodleningen aan Griekenland.

Vorige week werd met de eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een akkoord bereikt over het terugdringen van de Griekse schuld tot 124 procent van het bbp. (ANP/Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners