Amerikaanse consument laat het afweten

02/08/11 om 17:52 - Bijgewerkt om 17:52

Bron: Trends

De consumptie in de VS is in juni tegen alle verwachtingen in gedaald. En dat voor het eerst in bijna twee jaar, blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Amerikaanse consument laat het afweten

© belga

In juni 2011 vielen de consumentenbestedingen in de grootste economie ter wereld met 0,2 procent terug in vergelijking met mei, toen 0,1 procent groei werd opgetekend. Analisten gepolst door Bloomberg hadden voor juni opnieuw gerekend op een lichte toename van 0,1 procent.

Consumentenuitgaven zijn een belangrijke graadmeter om de financiële gezondheid van de VS te peilen, aangezien het bedrag dat de Amerikaanse gezinnen gezamenlijk besteden goed is voor 70 procent van het bbp van de grootste economie ter wereld.

In ieder geval blijven de tanende banengroei en een loonevolutie die de inflatie niet kan volgen, mogelijk ook het derde kwartaal wegen op het consumentengedrag. De Amerikanen gaan overigens meer sparen, wat de hardnekkige ongerustheid over de economie en de werkgelegenheid weerspiegelt. Het spaargeld nam met 5,4 procent toe tegenover 5 procent in mei, de grootste stijging sinds september 2010.

Het gemiddelde inkomen in de VS steeg in juni met 0,1 procent tegenover een toename met 0,2 procent in mei. Analisten hielden voor juni rekening met +0,2 procent.

(bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners