Amerikaan verliest moed

27/12/12 om 19:15 - Bijgewerkt om 19:15

Bron: Trends

De Amerikaanse consument gaat een somber eindejaar tegemoet, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Conference Board.

Amerikaan verliest moed

© reuters

De Amerikaanse consument gaat een somber eindejaar tegemoet, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Conference Board.

De index van de Conference Board, die het consumentenvertrouwen in de VS peilt, zakte in december met 6,4 punten tot 65,1. Economen gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een terugval tot 70 punten. Daarmee belandt het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld op het laagste peil in vier maanden. Overigens werd het cijfer van november neerwaarts bijgesteld van 73,7 naar 71,5 punten.

De deelindex, die de huidige situatie meet, stijgt wel van 57,4 naar 62,8 punten. Een schrale troost, want de 'expectation index' daalde van 80,9 tot tot 66,5 punten.

Volgens Lynn Franco, directeur van The Conference Board Consumer Research Center, heeft de plotselinge ommekeer te maken met de groeiende onzekerheid over de 'fiscal cliff'.

Over de zogenaamde fiscale klif wordt al verscheidene weken gebakkeleid tussen Democraten en Republikeinen. Als de Amerikaanse overheid tegen het einde van het jaar geen beslissing neemt, dan vervalt op 1 januari 2013 namelijk de belastingverlaging op inkomsten die de vorige president Bush nog gelanceerd heeft. Bovendien dreigen de Amerikanen vanaf de eerste dag van het jaar onderworpen te worden aan een resem besparingen. Door de combinatie van belastingverhoging (want geen verlaging meer) en besparingsdrift neemt de vrees toe dat de VS begin volgend jaar in een recessie belandt.

Franco verwees in een toelichting bij het rapport naar een soortgelijke terugval van het consumentenvertrouwen in augustus 2011. Toen werd er gekibbeld over het verhogen van het Amerikaanse schuldplafond. (Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners