'Als Griekenland obligaties inkoopt, bespaart het 20 miljard euro'

17/07/11 om 11:00 - Bijgewerkt om 11:00

Bron: Trends

Griekenland kan volgens berekeningen van het Duitse ministerie van Financiën de schuldenberg met 20 miljard euro verkleinen als het zelf zijn obligaties inkoopt.

'Als Griekenland obligaties inkoopt, bespaart het 20 miljard euro'

© Reuters

Dat is een van de scenario's waarmee de Duitse regering rekening houdt, zo schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel in het nummer dat maandag verschijnt. De schuldencrisis zet de eurozone momenteel onder druk. De staats- en regeringsleiders van de zeventien landen van de muntunie komen donderdag in Brussel bijeen over die crisis. De leiders van de eurolanden zullen er bespreken hoe ze de schuldencrisis kunnen bezweren en hoe ze "het probleem-Griekenland" verder zullen aanpakken.

Griekse inkooppiste

Volgens het Duitse financiënministerie is een obligatie-inkoop door Athene het scenario dat op dit moment in Europa het meeste steun kan krijgen, aldus De Spiegel. Athene zou de Griekse obligaties kunnen inkopen met geld geleend bij het Europese noodfonds EFSF. Griekenland zou dan de obligaties aan marktprijs herinkopen bij de private schuldeisers. Het EFSF - dat met 'AAA' de best mogelijke rating heeft - zou immers aan goede voorwaarden geld kunnen ophalen op de markt, om dat vervolgens aan een gunstig tarief aan de Grieken te lenen.

Europese bronnen gaven aan het Franse persagentschap AFP aan dat afgelopen week de 'Griekse inkooppiste' ter sprake gekomen is. Het andere scenario dat de voorkeur van Berlijn zou hebben, is het inwisselen van de Griekse obligaties in omloop tegen ander waardepapier met een langere looptijd.

Hillary Clinton in Athene

Zaterdagavond arriveerde Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de Griekse hoofdstad Athene. Clinton zal zondag en maandag de politieke leiders van het land ontmoeten. Hoofdonderwerp zal zonder twijfel de financiële malaise zijn waarin het land zich bevindt.

Het wordt daarna uitkijken naar donderdag als de Europese regeringsleiders elkaar opnieuw zullen ontmoeten. (Belga/INM)

Onze partners