Alfred Bouckaert stapt op als voorzitter Belfius

06/06/13 om 03:52 - Bijgewerkt om 03:52

Bron: Trends

Alfred Bouckaert, de voorzitter van staatsbank Belfius, heeft ontslag genomen. De woordvoerster van Belfius bevestigde het nieuws, maar wilde geen commentaar geven over de reden voor het vertrek.

Volgens de krant De Tijd, die het nieuws bracht op haar website, heeft het ontslag te maken met een oud fraudedossier dat weer opduikt, met name rond de 'forfaitaire buitenlandse belasting'. Via dat systeem hadden Belgische belastingplichtigen die in het buitenland roerende voorheffing hadden betaald recht op een forfaitaire belastingaftrek van 15 procent. Zo betaalden ze geen twee keer belastingen. Nadat fraude aan het licht was gekomen, werd het systeem in 1992 afgevoerd.

Naar de rechtbank

Veertien banken hadden constructies opgezet met valse waardepapieren. Bouckaert leidde tussen 1989 en 1994 een van die banken, Credit Lyonnais Belgium (nu Deutsche Bank). In 2000 werd hij een eerste keer in verdenking gesteld. Het zou er nu naar uit zien dat het dossier voor de correctionele rechtbank kan belanden en het zou in het licht daarvan zijn dat de Belfius-voorzitter ontslag heeft genomen.

De Tijd kon Bouckaert niet bereiken voor commentaar. Hij is op vakantie. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners