Alekperov (CEO Lukoil): “Weldra daalt de olieprijs”

© belga

Vagit Alekperov, de multimiljardair die het Russische Lukoil de voorbije twee decennia uitbouwde tot een grootmacht in de olie- en gassector, heeft het wel gehad met de hoge olieprijs.

Die 60-jarige Alekperov zakt enkele keren per jaar af naar Brussel voor speed dates met allerhande Europese instanties en lobbygroepen. Die contacten helpen de in Azerbeidzjan geboren Alekperov om zijn activiteiten buiten Rusland gestaag voort uit te bouwen. Mogelijk kan ook België een graantje meepikken, want de olietycoon wil de opslagcapaciteit van Lukoil voor ruwe olie in onze contreien verhogen. “We gaan voor 1,2 miljoen vaten, om dat later op te trekken tot 3 miljoen vaten”, zegt Alekperov in een exclusief interview met Trends. Maar ook Rotterdam is in de running voor de investering, geeft hij toe. De knoop wordt hoogstwaarschijnlijk binnen twee tot drie maanden doorgehakt. “Onze beslissing zal afhangen van economische factoren en de voorwaarden voor de afhandeling die de overheid en havenautoriteiten ons kunnen bieden.”

Alekperov is naast CEO ook met een belang van ruim 20 procent veruit de grootste aandeelhouder van het beursgenoteerde Lukoil. Het zakenblad Forbes raamt zijn vermogen op bijna 14 miljard dollar. De hoge olieprijs legt Alekperov natuurlijk geen windeieren, maar toch is hij er niet onverdeeld gelukkig mee. Hij vraagt naar eigen zeggen niet liever dan een meer voorspelbare prijs. “Omdat onze grote projecten zo lang duren. Tussen het moment van de beslissing om te ontginnen en het eerste oppompen van olie verloopt er al snel tien tot elf jaar.”

“De prijs is nu trouwens overdreven hoog”, vindt Alekperov. Hij schat het aandeel van speculatie in de olieprijs op 20 tot 30 procent. De meeste speculatie is gerelateerd aan de ontwikkelingen in Noord-Afrika, zeg maar de strijd in Libië. “Maar dat is een tijdelijk fenomeen. We zitten dicht bij het verzadigingspunt en zullen weldra lagere prijzen zien. Als producenten zijn we trouwens geïnteresseerd in een gerechtvaardigde prijs, zowel voor de producent als klant.”

Christophe de Margerie, de CEO van de Franse oliereus Total, voorspelt dat de dagelijkse olieproductie maximaal 89 miljoen vaten kan bedragen, terwijl die productie nu al 84 à 85 miljoen vaten bedraagt. Maar Alekperov wuift de voorspelling weg. Hij is zelfs ronduit optimistisch over de toekomst van olie en de omvang van de olievoorraden, onder meer door de technologische vooruitgang in het winnen van olie en gas. Die nieuwe technieken maken het mogelijk om tot op grotere diepte te boren, terwijl er veel meer olie uit de velden kan worden opgepompt. “We twijfelen er dan ook niet aan dat onze sector nog vele jaren aan de vraag naar olie en gas zal kunnen voldoen”, klinkt het.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content