Advocatenkantoor Freshfields start met praktijk corruptie-onderzoeken

12/03/10 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Bron: Trends

Om een antwoord te bieden op corruptie-onderzoeken, opende het advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer een afdeling "Fraud investigations", met 60 vennoten in 13 landen.

Advocatenkantoor Freshfields start met praktijk corruptie-onderzoeken

© belga

Co-voorzitter Geoff Nicholas: "Ondernemingen die corruptie begaan aan de ene kant van de aardbol worden aan de andere kant vervolgd en voelen de financiële en andere gevolgen op de hoofdzetel."

Ter illustratie: in 2009 bedroeg het totaal afgesloten dadingen met het gerecht in Amerikaanse corruptiedossiers 600 miljoen dollar. In de eerste twee maanden van 2010 stond te teller al op 1,2 miljard. Twee op drie van dossiers had betrekking op een buitenlands bedrijf. Zo moest Alcatel-Lucent opdraaien voor praktijken in Costa Rica."

Het is tot vandaag ongehoord dat kantoren van de Magic Circle, die toch erelonen vragen tot 500 euro per uur, zich over dit soort dossiers buigen. Is er voldoende vraag in de niche corruptie en fraude om een hele ploeg advocaten aan het werk te houden?

Nicholas: "Omdat de boetes ongekende hoogtes aannemen, kan een investering in topadvies echt wel renderen. Maar we zullen de ploeg ook inschakelen voor andere fraudedossiers, zoals kartelboetes en fiscale fraude."

"De wetgeving die buitenlandse corruptie bestrijdt, zoals de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act, bestaat natuurlijk al langer. "Maar de straffen zijn strenger dan ooit", betoogt Nicholas. "Belgische bedrijven die in de VS actief zijn houden daarmee best rekening. De minste link met Amerika is voldoende om het gerecht te attenderen. Zo vermijdt de overheid dat correcte ondernemingen in de VS nadeel lijden van buitenlandse wanpraktijken."

H.B.

Lees meer over:

Onze partners