Acht Europese banken falen bij stresstest

15/07/11 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Bron: Trends

Acht van de negentig banken die werden onderworpen aan de zogenaamde stresstest, krijgen een onvoldoende.

Acht Europese banken falen bij stresstest

© belga

Via de stresstest wilde de Europese Bankautoriteit (EBA) onder meer nagaan of de banken over een marge van minstens 5 procent op hun kernkapitaal beschikken. De 90 deelnemende banken, samen goed voor 65 procent van de totale activa van het Europese bankwezen, moesten een kapitaalratio van minstens 5 procent halen.

Dat blijkt niet het geval voor de 8 banken ( 5 Spaanse, 2 Griekse en 1 Oostenrijkse) die een onvoldoende kregen. Samen hebben ze een tekort van 2,5 miljard euro aan kernkapitaal. 16 banken hebben de stresstest maar nipt doorstaan.

Dexia en KBC

Zoals verwacht zijn de Belgische banken Dexia en KBC geslaagd. Beide banken behouden bij een economisch rampscenario een kapitaalratio van meer dan 10 procent, luidt het in een persbericht. In het stresscenario zou de Core Tier 1-kapitaalratio van KBC Bank 10 procent bedragen in 2012 tegenover 10,5 procent eind 2010. Bij Dexia is dat 10,4 procent in 2012 tegenover 12,1 procent eind 2010.

Beter dan verwacht

Bij de vorige test in 2010 faalden 7 banken, waaronder 5 Spaanse, 1 Duitse en 1 Griekse. Voor de test van dit jaar mikten analisten op 10 tot 15 'probleembanken'.

Volgens EBA waren de criteria voor de stresstests dit jaar strenger dan vorig jaar. De tests uit 2010 werden fel bekritiseerd, omdat de impact van implosie van de Ierse banksector geen deel uitmaakte van het stresscenario. Dit jaar weigerde de Duitse bank Helaba zich te onderwerpen aan de test uit protest tegen de methodologie voor de berekening van het kernkapitaal.

Niet geslaagd:

Griekenland: ATEBank en Eurobank EFG
Spanje: Banco Pastor, CAM, Caja 3, Catalunya Caixa en UNNIM Oostenrijk: Oesterreichische Volksbanken

Onze partners