Aardbeving Japan en onrust Midden-Oosten schaven tijdelijk 0,5 procent af van groei VS

11/04/11 om 09:48 - Bijgewerkt om 09:48

Bron: Trends

De economische heropleving in de Verenigde Staten zal dit jaar bevestigd worden, ondanks een vertraging van de groei tijdens het eerste kwartaal. Dat verwachten 56 economen die bevraagd werden door The Wall Street Journal.

Aardbeving Japan en onrust Midden-Oosten schaven tijdelijk 0,5 procent af van groei VS

© belga

De economen verwachten dat de groei van het bruto binnenlandse product (bbp) in de VS tijdens het eerste kwartaal zal uitkomen op 2,7 procent, tegenover 3,1 procent in het laatste kwartaal vorig jaar.

Twee maanden geleden spraken ze nog van een groei van 3,6 procent tijdens het eerste kwartaal, maar die voorspelling is negatief beïnvloed door onder meer de aanhoudende zwakte op de vastgoedmarkt, de slechte weersomstandigheden, de aardbeving in Japan en zeker ook de stijging van de olieprijzen door de onrust in het Midden-Oosten.

De economen verwachten dat de problemen van voorbijgaande aard zijn. Tegen het vierde kwartaal zou de groei opnieuw opgelopen zijn tot 3,6 procent. De olieprijzen zouden ook opnieuw onder 100 dollar per vat dalen.

De werkloosheidsgraad zal volgens de economen tegen eind dit jaar ook zakken tot 8,3 procent van de actieve bevolking, tegen 8,8 procent in maart.

Onze partners