Aantal buitenlandse investeerders op dieptepunt

© belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Amper een derde van de buitenlandse bedrijven in België heeft de voorbije drie jaar investeringen gedaan, zo blijkt uit een enquête van EY. In 2011 was die verhouding nog omgekeerd.

Boosdoeners zijn de belastingen, de loonkosten, en de administratieve druk. Opvallend is het pessimisme over de maatregelen van de regering tijdens de jongste twee jaar.

De resultaten komen uit de Barometer van de Belgische Attractiviteit, een meting van ons investeringsklimaat door EY. Het audit- en adviesbedrijf ondervroeg 200 grote buitenlandse bedrijven, waarvan 120 actief zijn in ons land.

Van die 120 bedrijven heeft slechts 33 procent investeringen gedaan in ons land gedurende de laatste drie jaar. “Dat is onrustwekkend weinig”, zegt Herwig Joosten, Managing Partner Tax van EY. “Het is het laagste niveau sinds de start van de Barometer in 2005. In 2011 was de toestand nog omgekeerd. Toen had 62 procent, of bijna twee derden, in ons land geïnvesteerd in de drie voorgaande jaren.”

De toekomst ziet er niet veel beter uit. Van alle 200 ondervraagde bedrijven heeft slechts een vijfde investeringsplannen voor volgend jaar. De pijnpunten klinken vertrouwd. Bijna 4 op de 10 meent dat de files een negatieve invloed hebben op investeringsbeslissingen. Grote bekommernissen zijn de zware belastingdruk en de hoge loonkosten. Joosten: “Voor het eerst sinds de opstart van de Barometer weegt de belastingdruk zwaarder dan de loonkosten, met 57 procent tegen 51 procent van de respondenten. De administratieve druk maakt een markante sprong naar 37 procent vorig jaar naar 64 procent dit jaar.”

Onbekend België

België moet ook werken aan zijn imago. Slechts 56 procent van de 200 ondervraagde bedrijven kent de maatregelen van de regering-Di Rupo om de Belgische competitiviteit te versterken, zoals de gedeeltelijke loonstop of de btw-verlaging op elektriciteit. Van die 56 procent denkt een meerderheid, of 7 op de 10, dat de maatregelen weinig of geen zoden aan de dijk brengen.

De beperkte kennis over België komt ook naar boven bij de vraag naar de aantrekkelijkste investeringsregio. Brussel komt daarbij op de eerste plaats, met 38 procent van de 200 respondenten, gevolgd door Vlaanderen, met 34 procent. Bij de 120 respondenten die actief zijn in België is de volgorde omgekeerd: 47 procent kiest voor Vlaanderen, 33 procent voor Brussel. Wallonië scoort in het eerste geval 11 procent, in het tweede geval 15 procent. “De regio’s zouden heel wat zwevende investeerders kunnen aantrekken als ze hun troeven beter op de kaart zouden zetten”, zegt Joosten.

Lichtpunt is het stijgend aantal respondenten dat de aantrekkelijkheid van België als investeringsland de komende drie jaar ziet verbeteren. Hun aandeel ging van 28 procent in 2013 naar 35 procent in 2014. Maar daarmee blijft België diep onder het Europees gemiddelde van 54 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content