10 economische trends voor 2017

© istock

Wat staat ons te wachten volgend jaar? 10 trends die zich aanmelden voor 2017.

1. De Verenigde Staten verhogen de rentevoeten eenmalig met 25 basispunten. Toch maken de schalieolieboorders een comeback.

2. De retailverkoop in landen die afhankelijk zijn van grondstoffen slabakt: de 2 procent groei in Brazilië is gigantisch naast de terugval van 25 procent in Venezuela.

3. Het gaat hard voor bedrijven uit de opkomende markten. Het Zuid-Afrikaanse Pick n Pay trekt naar Nigeria, waar de verkoop met 3 procent stijgt.

4. Door de toenemende vraag stijgen de olieprijzen naar 54 dollar per vat. Dat is onvoldoende om de gezondheidsuitgaven van Saudi-Arabië te dekken.

5. Alles verbinden. Meer dan een derde van de bedrijven wereldwijd hebben een ‘internet der dingen’-project in 2017.

6. Raketten zijn het populairst in de wapenhandel; de verkoop stijgt met 5 procent. Leveringen aan Zuid-Korea heeft de luchtvaartreus Lockheed Martin aan het krijgszuchtige Noorden te danken.

7. Automakers richten zich op India, omdat de vraag in China vertraagt. Met slechts 21 auto’s per 1000 mensen, is er een enorm groeipotentieel in India.

8. Stijgende inkomens, uitdijende bevolkingsgroepen en economisch herstel in opkomende markten, zoals Rusland, stuwen de landbouwprijzen omhoog. De groei blijft wel onder 2 procent.

9. De box-office-ontvangsten van China gaan hoger dan die van de Verenigde Staten. Ze bereiken 10,3 miljard dollar.

10. Abonnementen voor mobiele telefonie stijgen wereldwijd tot 6,4 miljard, omdat de vraag naar breedband in de ontwikkelingslanden stijgt. Vaste lijnen verdwijnen.

(The Economist)

Partner Content