Duvel Moortgat houdt dividend stabiel

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De vier familiale aandeelhouders van de brouwer Duvel Moortgat hebben voor het voorbije boekjaar een dividend van 20 miljoen euro ontvangen, evenveel als in 2014.

De brouwer is goed op weg om zijn doelstelling van een half miljard euro omzet rond 2020 te halen. Het topmanagement wordt voor die doelstelling een extra wortel voorgehouden in de vorm van een aandelenoptieplan.

Duvel Moortgat kende het voorbije jaar alweer een fikse groei. De geconsolideerde omzet van de brouwer uit Puurs steeg met 23,4 procent, de bedrijfswinst met 15,7 procent, de nettowinst met 25,2 procent (zie tabel). Sinds Duvel Moortgat in maart 2013 van de beurs werd gehaald, zet de brouwer elk jaar nieuwe recordcijfers neer.

Eind augustus 2015 nam Duvel Moortgat een belang van 51 procent in Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam. Het kocht ook 90 procent van de aandelen van Firestone Walker Brewing Company in Californië. Voor die buitenlandse overnames betaalde de brouwer ruim 109 miljoen euro. Toch zijn niet enkel de overnames de motor van de groei. Duvel Moortgat kende ook een organische omzetgroei van circa 13 procent. CEO Michel Moortgat verklapte in april in een interview met Trends-Tendances dat het stermerk Duvel blijft groeien, ook in eigen land. Ook Brouwerij De Koninck, in 2010 overgenomen door Duvel Moortgat, lijkt aan de beterhand. ‘Het Bolleke’ daalde jarenlang in volume, maar sinds vorig jaar gaan de omzetcijfers weer vooruit. Dat hangt ook samen met een forse investering van 9,5 miljoen euro in een ‘bierbelevingscentrum’ bij de brouwerij in Berchem.

Duvel Moortgat houdt dividend stabiel
© NBB

Aandelenoptieplan

De mooie cijfers belonen ook de vier familiale aandeelhouders Bernard, Michel, Philippe en Veerle Baert-Moortgat. Het dividend van 20 miljoen euro is even hoog als dat in 2014. Daarmee komt de totale dividendenstroom voor de vier familiale telgen sinds de beursexit van maart 2013 op 148,5 miljoen euro. Die exit-operatie kostte bijna 125 miljoen euro.

Gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat, die in 2010 Trends Manager van het Jaar werd, heeft de ambitie rond 2020 ruim een half miljard euro te draaien. Indien de brouwer erin slaagt de lijn van de voorbije jaren door te trekken- een omzetklim met 57 procent sinds 2013 – kan hij dat cijfer vlotjes halen.

Wél klommen de bankschulden fors het voorbije jaar. Er waren voor 201 miljoen euro nieuwe leningen, de leningen bij de banken stegen naar 315,5 miljoen euro. Dat laat wellicht minder ruimte voor bijkomende overnames. Maar het bedrijf blijft fiks investeren in de optimalisering van de bestaande brouwerijen. Vorig jaar waren er voor 60 miljoen euro kapitaalinvesteringen. In 2016 komt er in Puurs een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie, die dubbel zoveel water kan zuiveren.

Het topmanagement wordt ook een wortel voor de neus gehouden om de omzetdoelstelling tegen 2020 te halen. Het heeft uitzicht op maximaal 97.947 aandelenopties (circa 1,8% van het totale aantal uitstaande verwaterde aandelen), in geval van een waardestijging van de vennootschap. Indien Duvel Moortgat wordt gewaardeerd tegen 10 keer de ebitda van het voorbije jaar (AB InBev waardeert de overname van SABMiller tegen 17 keer de ebitda, maar de waardering tegen 10 keer is dezelfde als de waardering toen Duvel Moortgat van de beurs werd gehaald), zou het gaan om een bedrag van circa 12 miljoen euro. Dat is het totale bedrag, nog te verminderen met de uitoefenprijs (die niet publiek bekend is) en met de bankschulden van de onderneming (315,5 miljoen euro). Dat bedrag zou de voorbije jaren nog moeten verhogen, indien Duvel Moortgat zijn omzetdoelstelling van een half miljard euro wil bereiken (de ebitdamarge klokte vorig jaar af op 31 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content