Luc Huysmans

Er is leven na Electrawinds

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Het is niet omdat er op de technologisch knap uitgedachte biostoomcentrale van Electrawinds in Oostende, of op de windparken van de groep, een ander bedrijfslogo zou prijken, dat die installaties geen groene stroom meer zouden produceren.

Het groenestroombedrijf Electrawinds geeft zich nog één week om een oplossing te vinden voor de schuldenlast ander legt het de boeken neer. Maar het is niet omdat er op de technologisch knap uitgedachte biostoomcentrale van Electrawinds in Oostende, of op de windparken van de groep, een ander bedrijfslogo zou prijken, dat die installaties geen groene stroom meer zouden produceren.

De bestuurders hebben de belangrijkste schuldeisers en aandeelhouders uitgenodigd voor een ultieme vergadering op 27 november. Het reddingsvoorstel van het investeerdersconsortium rond Gimv en Fortino bleef dit weekend onbeantwoord, vooral omdat de bestaande aandeelhouders vreesden nagenoeg niets over te houden van hun aandelen.

Dat de groep rond oprichter Luc Desender mee verantwoordelijk is voor de problemen waarin het bedrijf verkeert, is zonneklaar. Die koos er destijds voor om het controlebelang te handhaven, te werken met achtergestelde leningen en niet altijd even duidelijke zij-afspraken, eerder dan nieuwe investeerders een substantieel belang te geven in het bedrijf. Dat garandeerde duidelijkheid over wie de koers uitzet, maar zorgde tegelijk voor de schuldenberg waar de holding nu onder kreunt. “Indien de schuldeisers aandeelhouders waren geweest, dan was de zoektocht naar 100 miljoen euro vers kapitaal wellicht wél gelukt”, meende een insider.

Of het verhaal van Desender na bijna vijftien jaar eindigt op een faillissement of dat het bedrijf onder de prijs activa verkoopt om te kunnen doorstarten als Electra-bries; de naam van Electrawinds prijkt voortaan ook in het lijstje van gevallen godenkinderen uit de groene economie. De voorgangers: het noodlijdende 4Energy Invest, het voor 1 euro aan Amerikanen verkochte Enfinity, het nagenoeg volledig uitgeholde Thenergo. Terwijl die nog een al dan niet sluimerend bestaan leiden, zijn andere liedjes definitief uitgezongen: zonnepanelenbedrijven Photovoltech, V&R Solar Company en Solar Living, en tal van andere bedrijven uit de groene energiesector hebben de boeken neergelegd en zijn verdwenen.

Dat is pijnlijk voor de betrokkenen – en in het geval van Electrawinds ook voor de belastingbetaler, die via overheidsfondsen mee de groei van het Oostendse bedrijf financierde. Tegelijk is het geen uitzonderlijk fenomeen en eigen aan alle nieuwe technologieën. De opkomst van internet zorgde voor een dotcombubble, die gevolgd werd door de dotcomcrisis. Ruim een decennium later is het internet meer aanwezig dan ooit. Idem voor pc’s of mobilofonie. Nihil nove sub sole.

Ook in de energiesector is het intussen ondenkbaar dat een klassiek nutsbedrijf géén groene component heeft. Wellicht zullen enkele van die oudere energiereuzen verdwijnen in de maalstroom van veranderingen die de sector overspoelen. Hun plaats zal worden ingenomen door sommige van de nieuwe spelers dankzij een uitgekiende nichestrategie of een gediversifieerde portefeuille van hernieuwbare energievormen en hoe dan ook een gedegen financieel beheer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content