Een persoonlijke band met uw horloge

© Thinkstock

Een horlogebandje moet niet alleen praktisch zijn om te dragen en resistent tegen water, krassen en UV-stralen, het moet ook mooi zijn, lekker ruiken en fijn aanvoelen. Samen met Willianne Thomas, al 35 jaar toeleverancier van horlogebandjes aan grote namen uit de horlogesector, werpen we een blik op de actuele trends.

Een horloge is een van de ons kenmerkende items die we op ons lichaam dragen, soms 24 uur per dag. Daarom moet de drager het zoveel mogelijk met al zijn zintuigen kunnen ervaren. “Het horlogebandje moet er natuurlijk mooi uitzien”, zo vertelt Willianne Thomas ons. “Met andere woorden, het bovenleder moet van superieure kwaliteit zijn en ook de voering moet aangenaam om te dragen zijn. Wij werken daarom hoofdzakelijk met plantaardig gelooid kalfsleder. In tegenstelling tot chemisch gelooid leder, geeft dit plantaardig gelooid leder geen allergische reacties. Sommige bedrijven gebruiken kunstmatig leder als voering omdat het goedkoper is, maar dat leder is veel minder bestand tegen zweet, kraakt sneller en het lokt vaker allergieën uit. Eigenlijk mag je als klant ervan uitgaan, dat goedkopere lederen bandjes de kans op een huidallergie vergroten. Sommige klanten vragen om een voering in rubber om te voorkomen dat het zweet door de voering het bovenleder zou aantasten, maar eigenlijk is dat niet nodig. Normaal bereikt het transpiratievocht het bovenleder niet. Het is louter een gevoelskwestie.”

Leder of metaal?Waar kies je als klant nu het best voor als je een horloge aankoopt: metaal, leder of rubber? Of veeleer recentere materialen als keramiek, silicone, plastic of stof? “Lederen polsbandjes hebben altijd dezelfde temperatuur, of het nu koud of warm is”, zo vertelt Thomas ons. “Metalen polsbandjes passen zich daarentegen aan de omgevingstemperatuur aan, waardoor ze onaangenaam koud op de huid kunnen aanvoelen in de winter of heet in de zomer. Bovendien veroorzaken de composities van metalen polsbandjes (doorgaans van de goedkopere merken) ook meer allergische huidreacties dan lederen polsbandjes. Omd die reden krijgen wij regelmatig de vraag om bijvoorbeeld onder een metalen sluiting een stukje leder te zetten zodat de huid niet in contact komt met de sluiting. Soms vragen klanten zelfs om het lederen polsbandje te laten doorlopen om contact met de huid te vermijden. Nog een minpuntje van metaal: de lichaamsbeharing raakt wel eens gekneld tussen de schakels van de polsband, waardoor haartjes op een pijnlijke manier worden uitgetrokken. Maat metaal gaat dan weer langer mee dan leder.”

Stof, rubber en de andere

“Het voordeel van rubber is dat het alle natte omgevingen met verve de baas kan”, zo gaat Thomas verder. “Rubber komt in vele kleuren voor; alleen wit rubber proberen de fabrikanten strikt te vermijden. Wit rubber is niet kleurvast en vergeelt al snel onder invloed van UV-licht. Rubber veroorzaakt bovendien meer latex-allergieën. Gevoelige huidjes kiezen daarom beter voor leder. Wie toch de rubbertrend wil volgen kan opteren voor rubberen bandjes met een lederen voering om zo allergieën te vermijden. Ook stof is de laatste tijd een trendy materiaal en de varianten zijn legio. Een polsbandje in katoen, satijn, aramidevezels of synthetische vezels, het kan allemaal en is doorgaans zeer vrouwelijk en modieus, maar helaas niet zo sterk. Daarom ontwikkelden bepaalde merken, denk maar aan Piaget, een soort technologisch versterkt satijn, het ‘satin technique’. Wij werken ook voor het Franse horlogemerk BRM, gekend om zijn link met de autoracerij, met polsbandjes van nomex, de stof van pilotenpakken. Trendy zijn momenteel bandjes in aramidevezels, beter gekend onder de door DuPont gedeponeerde handelsnaam ‘kevlar’, omwille van hun sportieve uitzicht en high-tech structuur. Aramidevezels gebruiken in horlogemiddens voor hun stevigheid is wel een beetje overdreven, gezien ze voor die doeleinden té sterk zijn. Polsbanjes in silicone of plastic zien er dan vaak wel goedkoop uit, ze garanderen u zorgeloze vakantiedagen in en om het water.”

Harde keramiek

Een andere trend waar we niet langs kunnen kijken is die van de keramiek. Reeds midden jaren 80 effende Rado het pad naar de toekomst door hightechkeramiek in de horloge-industrie te introduceren. Aanvankelijk was hightechkeramiek alleen verkrijgbaar in zwart, maar dankzij intensieve procesontwikkeling van Rado-experts kon de Radio Sintra in 1993 als eerste uitpakken met platinakleurig, roze en azuurblauw en wit keramiek. In 2006 was er een nieuwe doorbraak met het eerste goudkleurige horloge van hightechkeramiek. Chanel toonde zich in 2000 revolutionair door de J12 te lanceren, een horloge in zwarte, massieve keramiek dat bijzonder modieus was en volledig brak met die typische Rado-look. Nadien volgde een witte versie en daarna combineerde het Franse merk zijn expertise in keramiek met Zwitserse savoir-faire om tot de J12 Chromatic te komen.

Dit horloge in grijze titaniumkeramiek, een legering van titanium en keramiek, is nog harder, resistenter en krasvrijer dan gewone keramiek. De duurzaamheid van het materiaal grenst aan die van saffier. Maar ondanks het feit dat het materiaal twintig procent harder is dan gewone keramiek heeft het met hetzelfde zwakke punt af te rekenen. Als een keramisch horloge op een harde vloer neerkomt, breken er doorgaans stukjes vanaf.

Koop geen kat in een zak

Koop niet zomaar het eerste het beste polsbandje. “Het is belangrijk dat u bij de keuze van het polsbandje let op de maat van de horlogekast en de lengte van het polsbandje”, zo vertelt mevrouw Thomas ons. “Als het bandje niet breed genoeg is, sluit het niet mooi aan bij de horlogekast. Sommige mensen kopen hun polsbandje ook te lang of te kort. Een gesloten polsband mag niet meer dan 2 centimeter buiten het lusje uitsteken. Als een bandje daar 5 of 6 cm uitsteekt is dat niet esthetisch. Een te kort polsbandje spant dan weer te hard aan en slijt sneller.” Een verwittigd man…

Anja Van Der Borght

Partner Content