Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

11/04/11 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

Economische groei blijft bemoedigend

Na de OESO vorige week komt nu ook het IMF met bemoedigende economische vooruitzichten. De tsunami aan slecht nieuws en negatieve ontwikkelingen (Libië, Midden-Oosten, Japan, begrotingsdebacle in de VS, aanhoudende eurocrisis, stijgende prijzen voor energie, grondstoffen voedsel ...) lijkt nauwelijks impact te hebben op de economische groeimotor.

Het IMF verwacht in haar zonet vrijgegeven lenteprognose een economische groei voor de wereldeconomie van 4,5 procent, zowel in 2011 als in 2012. De trend van de jongste jaren wordt bevestigd, want de groei manifesteert zich vooral in de emerging markets met China op kop. De opkomende landen halen als geheel een groei van telkens 6,5 procent. De geïndustrialiseerde landen komen uit op 2,5 procent. De goede scores van de Verenigde Staten en Duitsland vallen daarbij op.

Het IMF concludeert dat het risico op een double dip (een nieuwe recessie na een korte heropleving) nu wel zo goed als compleet verdwenen is. De groei drijft ook niet op budgettaire impulsen maar doet zich breed uitgesmeerd voor binnen het economische bestel.

Economen kunnen nu aan het werk om uit te leggen hoe het kan dat, ondanks zo'n forse tegenwind, de wereldeconomie met een meer dan bemoedigend ritme blijft groeien.

De studie van het IMF vindt u op www.imf.org

Onze partners