Weer overnamespeculatie rond Clear2Pay

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Clear2Pay erkent dat één van zijn grote aandeelhouders een koper zoekt voor zijn participatie. De firma zelf zou niet te koop staan.

Reuters berichtte donderdag dat Aquiline Holdings LLC de verkoop overweegt van zijn participatie in Clear2Pay, de ontwikkelaar van bancaire software uit Mechelen. Het agentschap citeerde anonieme bronnen. Aquiline investeerde in december 2009 in Clear2Pay. Volgens Reuters denken de Amerikanen nu mogelijk 400 miljoen euro te vangen voor hun aandelen. Een investeringsbank is nog niet aangesteld, voegt Reuters eraan toe. Reuters noemt bedrijven als Oracle, SAP en Fiserv als mogelijke kandidaten voor de participatie.

CEO Michel Akkermans en CFO Jürgen Ingels van Clear2Pay bevestigen in een mededeling dat het bericht van Reuters klopt. Zij wijzen erop dat professionele investeerders nu eenmaal aandelen kopen en verkopen. “Dat betekent nochtans niet dat de gehele firma zal worden verkocht. We zitten in een zeer druk jaar. Wij en onze staf van 1200 wereldwijd focussen op het uitbouwen van de firma. Verkopen staat niet in het plan”, stellen Akkermans en Ingels.
Aquiline heeft volgens een goede bron “20 tot 25 procent, geen blokkeringsminderheid” in Clear2Pay. “Het is een significante investeerder, maar niet de grootste. Dat is nog altijd het management”, zegt VP Corporate Marketing Conny Dorrestijn, verantwoordelijk voor de relaties met analisten. Aquiline kon niet direct een reactie geven.

Niet het eerste overnamebericht

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van een verkoop van Clear2Pay. Een jaar geleden schreef The Economic Times van India dat een overname van Clear2Pay in juni 2012 op het laatste nippertje was afgesprongen door een conflict over de waardering. Toen noemde de grootste zakenkrant van India een overnamebedrag van 320 miljoen euro, op basis van een anonieme bron. Would-be koper was de Indiase reus Infosys – één van de top-10 integratoren van de wereld, volgens de krant. CFO Jürgen Ingels van Clear2Pay bevestigde ons toen dat er inderdaad een verkoop van het bedrijf op stapel had gestaan. “Dit heeft ons vooral geleerd dat we een interessant bedrijf zijn met veel toekomstmogelijkheden”, zei Ingels ons.

93 miljoen omzet

Clear2Pay heeft in tegenstelling tot 2011 nog geen geconsolideerde jaarrekening over 2012 neergelegd.
Volgens Jürgen Ingels lag de geconsolideerde omzet vorig jaar rond 87 miljoen euro. “Dit jaar komen we rond 93-94 miljoen euro uit. We zijn break-even op kasstroomniveau”, zegt hij aan de telefoon. Een paar heel grote deals moeten nog bekendgemaakt worden, voegt hij eraan toe. Hij ontkent dat een meningsverschil over de koers van het bedrijf de basis is voor de verkoopplannen van Aquiline.

De enkelvoudige jaarrekening 2012 van Clear2Pay is wel neergelegd. Die geeft geen beeld van de omzet van het bedrijf, maar toont wel dat er voor 32,6 miljoen euro waardeverminderingen op participaties in dochterbedrijven zijn genomen, hoofdzakelijk op Clear2Pay Belgium. Daardoor eindigde de Belgische NV in 2012 met een verlies van 26 miljoen euro. Een jaar voordien waren de waardeverminderingen amper 1,9 miljoen. Opmerkelijk is dat Michel Akkermans en zijn vennootschap Pamica op 31 december 2012 een éénjarige lening van 1 miljoen euro tegen 4 procent gaven aan de NV om “haar budget en business plan uit te voeren”.

Clear2Pay werkte in 2012 aan een kostenvermindering door uitbesteding naar India en aan expansie door het openen van een Latijns-Amerikaans hoofdkantoor in Chili.

Clear2Pay informatiseert betalingsstromen in financiële instellingen doorheen zijn “Open Payment Framework”. Klanten zijn onder meer Landbouwkrediet, RBS, ING, Banco Santander en Bank of New York Mellon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content