‘Webwinkels kosten 30.000 banen’

© istock

Door e-commerce verdwijnen de komende tien jaar om en nabij de 53.000 jobs in de klassieke winkels en supermarkten. Internethandel creëert ook 25.000 nieuwe jobs, maar het saldo is toch negatief.

Dat blijkt uit een studie van ING waarover De Standaard bericht.

Met de doorbraak van internethandel zouden er nieuwe banen gecreëerd worden in de logistiek en onlinewinkels, maar zullen er volgens de studie vooral banen verdwijnen bij het gewone verkooppersoneel (150.000 mensen in België). Zelfs tegenover de moderne, grote supermarkten is internetverkoop 80 procent productiever, wat betekent dat het met minder personeel kan. Alleen wie nog hoogwaardig advies in de klassieke winkel kan aanbieden, heeft toekomst, blijkt uit de studie.

Als men gecreëerde banen aftrekt van verloren banen, komt ING toch tot een netto-verlies van bijna 30.000.

Meer dan 30.000?

In het scenario van ING wordt ervan uitgegaan dat België een normaal aandeel krijgt in de nieuwe jobs inzake e-commerce, maar dat is niet gegarandeerd. Tot nu toe kozen de meeste aanbieders ervoor hun platform in Nederland of Duitsland te vestigen. Het banenverlies zou dus nog groter dan bijna 30.000 kunnen uitvallen, aldus de krant.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content