Verzet tegen roamingvoorstel groeit

06/03/15 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Liefst 118 europarlementsleden hebben al meteen een brief aan de Raad van de Europese Unie ondertekend om te protesteren tegen de roamingvoorstellen van het Letse voorzitterschap.

Verzet tegen roamingvoorstel groeit

© reuters

Zij herinneren eraan dat het parlement de afschaffing van de meerkost voor roaming had gevraagd tegen 15 december 2015. Het voorstel van de EU-Raad verschuift die datum naar ten vroegste midden 2018 en waarschijnlijk nog een eind later.

In de plaats krijgen roamers een rugzakje met 5 minuten bellen, 5 sms en 5 megabyte per dag gedurende minstens 7 dagen. Vijf megabyte per dag is pakweg vijf lage resolutiefoto's of 1 hoge resolutiefoto. Daarna betalen roamers wat de buitenlandse operator aanrekent aan hun eigen operator.

De ondertekenaars vragen nu dat de EU-Raad zijn voorstel herziet. De liberale fractie was de eerste om te protesteren, maar onder de ondertekenaars zijn ook 13 leden van de Europese Volkspartij.

Het is EVP-lid Pilar del Castillo Vera die het parlement zal vertegenwoordigen in zijn onderhandelingen met de EU-Raad. Haar woordvoerder hield het bij de zuinige mededeling dat het voorstel van de EU-Raad "een stap vooruit is om de procedure voor de eengemaakte telecommarkt voort te zetten".

De onderhandelingen zouden tegen 15 maart moeten beginnen.

Lees meer over:

Onze partners