Vasco verliest tot 4,8 miljoen dollar door faillissement DigiNotar

04/10/11 om 14:21 - Bijgewerkt om 14:21

Bron: Trends

Het faillissement van de Nederlandse certificatenautoriteit DigiNotar zal Vasco zo'n 3,3 tot 4,8 miljoen dollar kosten. Dat maakte Vasco zelf bekend.

Vasco heeft een kostenraming voor het faillissement van DigiNotar bekendgemaakt. Die liggen omgerekend tussen de 2,5 tot 3,6 miljoen euro. De bedragen omvatten geen provisies voor eventuele schadeclaims die de Vasco DigiNotar nog kan binnenkrijgen. Vasco had het twaalf jaar oude DigiNotar pas op 10 januari 2011 voor 10 miljoen euro gekocht. Het Nederlandse bedrijf is op 20 september door een rechtbank in Haarlem failliet verklaard.

Inbraak

Op 19 juli werd een inbraak vastgesteld in de certificatenauthoriteit van DigiNotar. Daarbij waren valse SSL- en EVSSL-certificaten uitgereikt. DigiNotar slaagde er vervolgens niet in om al de uitgereikte valse certificaten te herroepen. In augustus meldde de Nederlandse overheidsorganisatie Govcert dat er nog een niet-herroepen vals certificaat van DigiNotar was gevonden.

De uitreiking van SSL- en EVSSL-certificaten was in de eerste zes maanden van 2011 goed voor minder dan 100.000 euro omzet bij DigiNotar. Het grootste deel van hun activiteiten was niet getroffen door de fraude.

Op 30 augustus verklaarde het bedrijf nog dat het effect van de inbraak "minimaal" was en er geen "betekenisvolle impact" moest verwacht worden op de omzet. Toch deed de fraude het bedrijf de das om.

Vasco, dat operationeel vanuit België wordt geleid, is bekend van de Digipass-beveiligingssystemen die wereldwijd vooral bij banktransacties worden gebruikt. Die activiteit staat los van het voorval in Nederland. Ook de technologie is totaal verschillend. (BL)

Lees meer over:

Onze partners