Telenet gaat zijn aandeelhouders opnieuw verwennen

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De grote verrassing in de resultaten van Telenet is de vrije kasstroom, die voor het kwartaal op 123 miljoen euro uitkwam. Volgens CEO John Porter zal Telenet aan zijn aandeelhouders waarschijnlijk zelfs méér geld uitkeren dan er aan vrije kasstroom binnenkomt. Telenet wil daarvoor zoals vroeger lenen. De raad van bestuur vergadert daarover in september.

Telenet is goed op dreef. Het aantal abonnees dat internet, televisie en telefonie in een bundel kocht, steeg netto met 17.900. Dat is de sterkste groei in een tweede kwartaal sinds 2009. Het brengt het aantal “triple-play” abonnees op bijna 1 miljoen, 48 procent van het klantenbestand. Tegelijk verminderde het klantenverloop voor de vaste producten tot het laagste niveau in vier jaar. “Hoe meer producten klanten van ons afnemen, hoe lager het verloop”, zei CEO John Porter daarover.

Andere uitschieters. Het aantal telefoonabonnees is 11 procent gegroeid tot meer dan 1,1 miljoen, jaar op jaar. Rob Goyens, die bij Telenet verantwoordelijk is voor strategische planning, wijt dat onder meer aan Triiing, de smartphonetoepassing voor bellen tegen het vastetelefoontarief, ook in het buitenland. Eind juni stond die software van het Belgische Mondial Telecom al op 213.000 mobieltjes van Telenet-abonnees.

Het aantal gebruikers van Yelo TV – de toepassing om tv op smartphones en tablets te bekijken – steeg 6 procent tegenover het eerste kwartaal, tot 446.000. Op 15 juni had de dienst een record van 123.000 unieke aanmeldingen, ongetwijfeld een gevolg van conflicten over het tv-scherm bij het wereldkampioenschap voetbal.

Rex en Rio, de à la carte videotheekformules, wonnen 9 procent meer klanten in het kwartaal, tot bijna 112.900. Porter verwacht dat de komst van Netflix naar België in september de vraag naar deze formules zal opdrijven. Zonder details te geven kondigde hij voor de nabije toekomst ook een “grote investeringsinspanning in premium entertainment” aan. De participatie in De Vijver, met onder meer productiehuis Woestijnvis, zou over 6 weken rond zijn, nadat de Europese Commissie haar fiat heeft gegeven, zei Porter.

De groei in gsm-abonnees was de jongste kwartalen wat pips. Daar komt een einde aan. Onder meer dankzij het nieuwe “Supersize je King” aanbod won Telenet netto 41.000 mobiele abonnees, aanzienlijk meer dan de povere 29.300 uit het eerste kwartaal. Telenet heeft nu 820.800 mobiele abonnees. Test-Aankoop noemde in juli Supersize King het (toen) voordeligste tarief voor matige gsm-gebruikers.

Tegenvallende omzet

De tegenvaller in de cijfers van de Mechelaars is de omzet. De bedrijfsopbrengsten groeiden slechts 3 procent tot 422 miljoen. Dat was slechter dan zelfs de meest pessimistische analist had voorspeld. Telenet verkocht voor 9,1 miljoen euro minder losse gsm’s en smartphones en kreeg 3,6 miljoen euro minder aan analoge transport- en distributievergoedingen binnen (geld dat sommige zenders aan Telenet betalen). De lagere verkoop van losse gsm’s is het gevolg van een bewuste politiek van Telenet om die verkopen minder te promoten in zijn winkels, legde Porter uit. Hij onderstreepte dat Telenet nauwelijks winst maakte op de verkoop van losse gsm’s en dat het personeel daarom de opdracht had gekregen om zich toe te spitsen op de verkoop van diensten. “Als je zo’n beslissing neemt kan je het effect moeilijk op voorhand inschatten”, zei financieel directeur Birgit Conix, die de daling in de verkoop van losse gsm’s “onverwacht” noemde. De lagere verkopen vallen des te meer op omdat Telenet een jaar geleden net zeer veel losse gsm’s had verkocht – een gevolg van de toenmalige grote vraag door de nieuwe telecomwet, volgens Porter. De lagere distributievergoedingen zijn het gevolg van het herenakkoord met de tv-zenders, dat Telenet ook een aantal voordelen bezorgt in verband met kijken op meerdere schermen en uitgesteld kijken.

Er waren niet enkel tegenvallers. Telenet bleef groeien dankzij de prijsverhoging voor sommige vaste diensten uit februari, het hogere aantal abonnementen per abonnee en de 5 procent hogere inkomsten uit zijn activiteiten voor bedrijven. Consumenten kopen nu al gemiddeld voor 49,7 euro per maand aan vaste producten bij Telenet – zonder hun bestedingen voor mobiel te rekenen. Dat is een stijging met 5 procent tegenover een jaar geleden.

Minder advertentiekosten

De courante bedrijfskasstroom (ebitda) volgde de omzetstijging: 3 procent tot 222,3 miljoen, een fractie onder de mediaan van de verwachtingen. Exploitatiekosten stegen met 5 procent, vooral door hogere interconnectiekosten, auteursrechten en meer subsidiëring van mobieltjes (het bijwinnen van de 41.000 abonnees was met andere woorden niet gratis). Daartegenover daalden de verkoop-, advertentie- en marketingkosten met een forse 16 procent in het tweede kwartaal, tot 15 miljoen.

De bedrijfsinvesteringen van 117,7 miljoen waren ongewoon hoog – 28 procent van de opbrengsten. Dat is een boekhoudkundig gevolg van de voetbalrechten, die Telenet voor het eerste deel van het seizoen al direct als investering moet boeken, hoewel de cash voor dat eerste deel – 17,5 miljoen – pas in augustus wordt betaald.

De intrestkosten bleven grotendeels stabiel, vergeleken met dezelfde periode uit 2013.

Uiteindelijk hield Telenet uit het tweede kwartaal een riante 123 miljoen euro vrije cash over. Dat is 11 procent méér dan een jaar geleden, vooral door de betere courante bedrijfskasstroom en een kleinere behoefte aan werkkapitaal.

Extra cash voor de aandeelhouders

Alles bijeen heeft Telenet daarmee in de eerste jaarhelft al 150,6 miljoen vrije cash verzameld en daarmee een flink deel van zijn doelstelling van “230 tot 240” miljoen euro vrije kasstroom voor dit jaar gerealiseerd.

Dat is vooral goed nieuws voor de referentieaandeelhouder van Telenet. Liberty Global is in Nederland bezig met de overname van kabeloperator Ziggo en lijkt wel elke week met nieuwe acquisities te komen.

Volgens Porter willen de aandeelhouders zo snel mogelijk de hand leggen op de overtollige cash op de balans van Telenet. De raad van bestuur wil bovenop nog geld lenen op de kapitaalmarkten om aan zijn aandeelhouders uit te keren, bevestigde Porter, die zei dat Telenet zijn traditie van gulle vergoedingen aan de aandeelhouders wil voortzetten (in 2012-2013, bij zijn mislukte bod op het totaal van de aandelen van Telenet, had Liberty Global laten verstaan dat beleid te willen stoppen).

De schuldratio van Telenet was eind juni alweer gedaald tot 3,6 keer de gecorrigeerde ebitda op jaarbasis, tegen nog 3,8 keer eind maart. “Wij zouden ons nog goed voelen bij 4”, zei Porter.

Hij liet in het midden hoe de aandeelhouders zouden worden vergoed. De raad van bestuur neemt een beslissing in september.

Telenet is klaar om zijn netwerk open te stellen voor andere operatoren, zoals Mobistar. Een uitspraak in de rechtszaak waarmee Telenet die openstelling wil voorkomen, is voor september, verwacht Porter.

Vooruitzichten

Telenet ziet een snellere groei van de opbrengsten in de tweede jaarhelft, vooral uit mobiel en de activiteiten voor bedrijven. De omzetgroeiverwachting wordt desalniettemin van 6-7 % naar 4-5% herzien. De verwachtingen voor de groei van de courante bedrijfskasstroom blijven op 5-6%. Investeringen zullen zoals voorspeld uitkomen op 20-21% van de omzet (60 procent van die investeringen is direct gebonden aan de groei) en de vrije kasstroom zoals gezegd op 230-240 miljoen.

De nettowinst van Telenet was 10 miljoen euro in het kwartaal, na netto financieringskosten van 94,7 miljoen. Daarin zit 22 miljoen papieren verlies op de derivaten waarmee Telenet zich tegen renteschommelingen indekt.

‘Telenet kan tot 850 miljoen uitkeren’

Als Telenet zijn schuldgraad verhoogt, kan het tegen eind dit jaar maximum 850 miljoen euro uitkeren, zegt vicepresident Rob Goyens van Telenet.

Telenet eindigde het half jaar met 182 miljoen cash op de bank en een schuldgraad die 3,6 keer de gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) op jaarbasis was.

“Als Telenet zijn schuldgraad tot 4 zou verhogen, zou dat samen met de cash die op 30 juni op de balans stond, neerkomen op 450 miljoen euro aan potentiële uitkeringscapaciteit”, zegt Rob Goyens, die bij Telenet verantwoordelijk is voor strategische planning, treasury en de relaties met investeerders. Dat zou een kleine 3,86 euro bruto zijn voor elk van de 116,7 miljoen Telenet-aandelen.

Tegen eind december zou Telenet, als de vrije kasstroom aandikt zoals verwacht, nog ongeveer 84 miljoen extra aan cash op de balans hebben, zo’n 266 miljoen. Daar gaat nog 58 miljoen vanaf voor de betaling van het 50 procent belang in De Vijver Media. Rest dus 208 miljoen.

De schuldgraad van een factor 4, die ook door CEO John Porter is aangehaald, ligt middenin de vork van 3,5 tot 4,5 die Telenet als schuldgraad nastreeft. “Als de raad van bestuur beslist om naar 4,5 te gaan, kan de uitbetalingscapaciteit eind december veel groter zijn, in de ordegrootte van 850 miljoen”, zegt Rob Goyens. Dat zou neerkomen op ongeveer 7,3 euro bruto per aandeel.

De raad van bestuur van Telenet zal in september een beslissing nemen over het uitkeringsniveau. “Het kan gaan van 0 tot 850 miljoen”, zegt Goyens.

Goyens schetst ook enkele factoren die meespelen in die beslissing. De omstandigheden op de kapitaalmarkt, uiteraard, die momenteel gunstig zijn voor ontleners. Maar ook de overweging van alternatieven voor een uitkering aan de aandeelhouders: zijn er overnamekansen op korte of middellange termijn? Wat is de ideale schuldgraad? Hoeveel maneuvreerruimte wil het management behouden?

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content