Telenet begint de concurrentie te voelen

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De winst van Telenet ging opnieuw vooruit in het eerste kwartaal. De omzet bleef vlak. De prijsverhogingen van februari en de concurrentie van Orange doen de abonnees nadenken. Het verloop van internetklanten steeg sterk tot 9,1 procent.

De omzet van Telenet in het eerste kwartaal bedroeg een stabiele 616 miljoen euro. Dat was iets lager dan analisten hadden verwacht. De inkomsten uit het vaste netwerk stegen in de orde van 5 procent, terwijl de inkomsten uit mobiel daalden. Mobiel lijdt onder de regelgeving en “structurele uitdagingen”, volgens Telenet. Er waren ook minder inkomsten uit de verkoop van smartphones.

Telenet haalde wel meer winst (vóór financiële resultaten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen, ebitda) uit zijn stabiele omzet. De vergelijkbare ebitda steeg 6 procent tot 289 miljoen, in lijn met de analistenverwachtingen. De Mechelaars gaven minder uit aan de subsidiëring van smartphones, maakten minder reclame- en marketingkosten, hadden lagere integratie- en transformatiekosten en letten in het algemeen op de kleintjes, ook in overheadkosten.

De cashflow uit de operationele activiteiten was 117 miljoen. Omdat de investeringen netto 145 miljoen cash opslokten, ging meer cash buiten dan binnenkwam. De netto aangepaste vrije kasstroom bedroeg zo -16 miljoen euro.

De nettowinst van Telenet was 66 miljoen euro, tegenover een verlies van 9 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. Nettoresultaten bij Telenet zijn echter zeer wisselvallig door de manier waarop de schuldenlast wordt beheerd en zijn geen goede indicator voor de echte prestaties van het bedrijf.

Hoger verloop

Uit de cijfers blijkt dat Telenet niet immuun is voor de gevolgen van zijn prijsverhogingen in februari. Het aantal tv-abonnees daalde met 21.000 in het kwartaal, een verlies van ongeveer 1 procent vergeleken met eind december.

Telenet won netto wel weer 6400 internetabonnees (+0,4% sinds december) tot ruim 1,6 miljoen, maar dan vooral dankzij de 10.800 bijkomende abonnees bij de bedrijven, waar Telenet nu sommige grote klanten een downloadsnelheid van 500 megabit per seconde geeft. Het verloop bij de internetklanten is gestegen tot 9,1 procent. Dat is fors meer dan de 8,3 procent een jaar geleden.

Telenet wijt dat aan de “felle concurrentie en de tariefverhoging van half februari”. Hetzelfde verhaal in vaste telefonie, waar er 2800 klanten bij kwamen, maar het verloop met 1,4 procentpunt steeg tot 10,6 procent.

De opbrengst per klantenrelatie, zonder mobiel, steeg 4 procent vergeleken met een jaar geleden tot gemiddeld 54,4 euro per maand over het eerste trimester.

Vlakke sportbundel

Play Sports, met daarin de Britse voetbalcompetitie, eindigde het kwartaal met 233.100 afnemers, 100 minder dan drie maanden geleden.

Het aantal triple-playklanten steeg met 3500 in het kwartaal tot 1,138 miljoen of 53,3 procent van het totale aantal klanten. Het aantal WIGO-abonnees daarin steeg met 37.100 tot 188.600.

Mobiel blijft een slagveld. Het aantal abonnees steeg wel met 43.000 (2% meer dan eind december), maar het aantal prepaidkaarten daalde, onder meer door de verkoop van Ortel-prepaidklanten aan Lycamobile. Per saldo had Telenet hier 133,9 miljoen inkomsten, een daling met 4 procent op vergelijkbare basis tegenover dezelfde periode in 2016. Onder meer de kortingen op de WIGO-bundels spelen daar een rol.

De Grote Netwerf, het investeringsprogramma om elke kabelabonnee minstens 1 gigabit per seconde te geven, heeft nu 44 procent van de knooppunten opgewaardeerd. Eind dit jaar wil Telenet de 60 procent bereiken. In het mobiele netwerk zijn een kwart van de macrosites geüpgraded. Van de Telenet-abonnees zijn er nu al 135.000 overgezet naar het Base-netwerk.

CEO John Porter blijft bij zijn verwachtingen voor heel 2017. Hij vertrouwt er bovendien op dat Telenet nog voor de zomer de overname van SFR Belux kan afronden, waardoor Telenet 110.000 klanten zou winnen, vooral in Brussel.

Van het aandeleninkoopprogramma van Telenet, dat sinds 16 februari loopt, is “tot op heden ongeveer een derde uitgevoerd”, meldt Porter. Telenet wil maximum 60 miljoen euro besteden aan de inkoop van maximum 1,1 miljoen aandelen. De ingekochte aandelen dienen om bestaande aandelenoptieplannen te bevoorraden. Het aandeel steeg na de opening. Om 12 u noteerde het 56,75 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content