Synthetron levert software voor discussies tijdens G1000 Burgertop

© belga

De ‘crowd sourcing’ internettoepassing van de G1000 Burgertop van 11 november komt van Synthetron, een Vlaams bedrijfje dat al twaalf jaar koppig zijn nicheproduct verfijnt.

Synthetron werd eind 1998 opgericht door een groepje rond Paul Verhaeghe, nu partner bij Bain & Company, maar wordt sinds jaar en dag gerund door economiste Joanne Celens, die voordien carrière maakte bij Shell.

Synthetron levert een forum om discussies op zo’n manier te structureren dat er ook conclusies uit kunnen worden getrokken. Baldo Faieta, een wiskunde-alumnus van Carnegie Mellon University en latere onderzoeker bij Xerox Parc, ontwikkelde de technische basis.

Synthetron is lang verlieslatend geweest. De toepassing is moeilijk te positioneren en moest door de jaren heen mee evolueren met de technologie. Synthetron is vandaag eerder een consultancy dan een softwarebedrijf. De discussies moeten grondig worden voorbereid. Vooraf moeten scripts worden opgesteld en er is ook ervaring nodig om ze te leiden.

Sinds twee jaar draait de vennootschap echter positief, met een bedrijfswinst in de orde van 20.000 euro en distributie via consultants in de Benelux, Frankrijk, Duitsland Groot-Brittannië, maar ook onder meer Canada, Brazilië en Mexico.

Het ‘G-home’-deel van het G1000 democratieforum, een initiatief van schrijver David Van Reybrouck, maakt het mogelijk om via internet en Synthetron mee te debatteren over sociale zekerheid, de financiële crisis, immigratie en een ‘open thema’. Deelname is anoniem, maar het debat wordt gemodereerd. Joanne Celens is voor 11 november minder bezorgd over de effectiviteit van haar dienst, dan wel over de vraag of er voldoende deelnemers zullen worden gerekruteerd. Synthetron werkt gratis voor het project. “Onze vorm van corporate social responsibility”, lacht ze. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content