Start-up van Akkermans en Coucke komt tegen 2020 met eerste product

De Duitse CEO van miDiagnostics, Hilja Ibert © .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Leuvense ontwikkelaar van chipkaartkleine bloedanalyselabo’s miDiagnostics verwacht tegen ‘eind 2019, begin 2020’ zijn eerste product op de markt te brengen. Dat zei CEO Hilja Ibert op de DSP Valley Smart Systems Industry Summit 2016 in Mechelen.

In haar eerste publieke presentatie schetste de Duitse CEO van miDiagnostics, Hilja Ibert, de grote behoefte aan bloedanalyselaboratoria vlak bij de patiënt, “op de plek waar ze nodig zijn”.

MiDiagnostics staat voor ‘mobile integrated diagnostics‘. De starter wil in een eerste fase vooral artsen de apparatuur bezorgen om in hun praktijk onmiddellijk bloedanalyses te kunnen doen en zo aanzienlijk beter geïnformeerde diagnoses te stellen. Op termijn wil miDiagnostics diagnosekits tot bij de patiënt thuis brengen.

Ibert gaf het voorbeeld van patiënten in een chemotherapiebehandeling die nu in het ziekenhuis moeten wachten op de uitslag van hun testen om dan vaak onverrichter zake naar huis te moeten omdat de resultaten tegenvallen. “Vaak hebben die patiënten daarvoor vakantie moeten nemen. Het ziekenhuis heeft een injectiestoel moeten reserveren, die dan niet wordt gebruikt. Oncologen zouden in de wolken zijn met zo’n test”, zei Ibert.

Onderzoeksfase al voorbij

MiDiagnostics heeft 60 miljoen euro aan kapitaal opgehaald bij investeerders als Marc Coucke, Michel Akkermans en PMV. Het is een samenwerking tussen het Leuvense nanotechnologiecentrum imec en de Johns Hopkins University in Baltimore. “Wij hebben nu ongeveer zestig voltijdsequivalenten in dienst. Tachtig tot negentig onderzoekers werken aan dit project in Leuven en Baltimore”, zei Ibert. “Het grootste deel van ons geld gaat naar onderzoek. We zullen het ook publiceren zodra de patenten zijn ingediend.”

Ibert kondigde aan dat de fase van louter onderzoek voor een bepaalde toepassing al bijna voorbij was. “Op dit moment zijn we een klein maar zeer effectief team voor productontwikkeling, kwaliteitsbewaking, regulering en compliance aan het aanwerven _ alles wat nodig is boven op het gedeelte wetenschap en technologie. We schakelen voor onze eerste toepassing naar productontwikkeling over. We geloven dat we de antwoorden hebben en dat er niet zo heel veel keuzes meer te maken zijn. Het systeem is gedefinieerd. De ervaring leert dat je dan nog eens twee à drie jaar nodig hebt. Dus zie ik het eerste product op de markt tegen het einde van 2019, vroeg 2020.”

Op een vraag vanuit de zaal bevestigde Ibert dat ze wel degelijk bedoelde dat het product tegen die tijd de nodige goedkeuringen zou hebben. “Absoluut. Je kan niet op de markt zijn zonder goedkeuring.” Ze liet wel in het midden of de goedkeuring van Europese of Amerikaanse instanties afkomstig zou zijn.

Voor de financiering en de organisatie van de dure klinische testen en om het product op de markt te brengen, wil miDiagnostics samenwerken met bedrijven die een sterk wereldwijd distributie- en steunnetwerk kunnen aanbrengen in de Verenigde Staten, in sleutelmarkten in Europa, en in Afrika en India, zei Ibert. Ze werkte voordien bij enkele grote spelers in de medische diagnostiek (Hologic Diagnostics Solutions International, Becton Dickinson, bioMerieux).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content