Sociale media moet je leren

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

De Antwerpse start-up The Learnscape ontwikkelt digitale leerplatformen voor volwassenen. Toen de oprichtster, Katja Schipperheijn, van haar tienjarige dochter de vraag kreeg op Facebook te mogen en ze dat verzoek weigerde, ontstond het idee een kinderversie te ontwikkelen.

“Jongeren staan niet stil bij de gevaren van zo’n sociaal netwerk”, zegt Katja Schipperheijn. “Maar ik vreesde dat mijn dochter zich door mijn ‘njet’ uitgesloten zou voelen. Ze zou niet mee kunnen praten met haar vriendinnen en zou misschien zelfs gepest worden omdat ze er niet bij hoorde.” Schipperheijn bedacht daarom een alternatief voor kinderen van vijf tot twaalf jaar: sCool.

Het is een sociaal maar afgeschermd leerplatform waarop ze in een veilige omgeving kunnen chatten, content delen en communiceren”, legt ze uit. “Op die manier kunnen ze spelenderwijs sociale- en digitalemediawijsheid vergaren. Dat is niet onbelangrijk, zeker als je weet dat in de toekomst negen op de tien banen digitale vaardigheden zullen vereisen.” Al een tiental scholen nam deel aan het proefproject.

Onderwijsinstellingen betalen maandelijks 1,75 euro per kind. Katja Schipperheijn: “In ruil daarvoor krijgen ze een veilige sociale leeromgeving die aangevuld wordt met educatieve pakketten, lesmateriaal op maat, informatieve ‘wiki’s’ voor kinderen, leerkrachten en ouders, en een digitale agenda, een takenplanner en een boekentas voor huiswerk.

Waarom hieraan geld besteden? Vergelijk het met fietsen: je kunt een kind uitleggen en via filmpjes tonen hoe dat moet, maar uiteindelijk zal je toch een fiets moeten kopen waarmee het onder begeleiding veilig leert rijden.”

SCool kwam tot stand met eigen geld van de achterliggende nv en dankzij twee businessangels. Via een converteerbare obligatie wordt binnenkort ook extra kapitaal opgehaald om een internationale expansie te ondersteunen. Er lopen al proefprojecten in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Daar sloot The Learnscape onlangs nog een belangrijke overeenkomst met OnderwijsAdvies, een innovatieve organisatie met veel digitale expertise in onderwijs. In eigen land wordt sCool ondersteund door Netwerk Ondernemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content