Slechts 1,7 procent méér mobiele betalers in 2010

© belga

Betalen via gsm is populair in Afrika, waar het aantal gsm’s groeit, maar de banken achterblijven. West-Europa is een ander verhaal.

Mobiel betalen concurreert hier met een resem alternatieven. Volgens consulent Kurt Salmon steeg het aantal gebruikers vorig jaar nauwelijks 1,7 procent. Nochtans zou betalen via gsm zijn nut hebben bij ticketing, getrouwheidspunten, openbaar vervoer of betalingen van persoon tot persoon, vindt managing partner Communications, Media and Entertainment Vincent Fosty van Kurt Salmon.

Banken en operatoren zijn het eens over near field communication (NFC) als technische standaard. Voorts blijft het stil. Volgens Frédéric Hertogs van Kurt Salmon kunnen banken mobiele betalingen nochtans gebruiken om jongeren aan hen te binden. Belgacom hoopt precies die groep te overtuigen om met zijn PingPing-oplossing aan drankautomaten te betalen. “Probleem is dat mobiel betalen geen directe inkomstenbron is voor operatoren”, zegt Fosty. Zij incasseren alleen via een betalende sms of een toepassing die dataforfaits opgebruikt. Tot nog toe lijkt dat weinig om operatoren massief te doen investeren.

GQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content