“SEPA-rekeningnummer zal voor grote besparingen zorgen”

De eengemaakte Euro betaalruimte SEPA zal vooral tot gevolg hebben dat ondernemingen binnen SEPA met één enkel rekeningnummer kunnen werken, zegt Claude Czechowski, de verantwoordelijke voor West- en Zuid-Europa bij CSC.

“In plaats van een rekening per land, met de behoefte aan een akkoord met een bank of bankfiliaal per land, zullen ze nu hun cash van op één rekening kunnen beheren. Dat wordt een ernstige besparing”, zegt Czechowski. Hij leidde een enquête bij zo’n 200 banken en bedrijven over de verwachte impact van de eengemaakte betaalruimte (Single Euro Payments Area, SEPA).

De Britse financiële instelling HSBC probeert nu al grote bedrijven te overtuigen hun transactieverwerking uit te besteden aan HSBC in Ierland in ruil voor kosten die 30 procent lager liggen dan bij de concurrentie. “HSBC wil dan wel het cash management voor hen doen”, zegt Czechowski.

Apple als betalingsdienstverlener Een tweede belangrijke trend is de groei van de nieuwe categorie betaaldienstenverleners, die de betaaldienstenrichtlijn in leven heeft geroepen. “Apple heeft een aanvraag gedaan om betalingsoperator te worden,” zegt Czechowski. In dezelfde lijn ziet hij Amazon, Google, Virgin, Orange, Paypal en zelfs Twitter opkomen als betalingsdienstverleners.

“E-commercespelers hebben de industriële capaciteit om de transactiekost laag te houden en versterken via de betalingsdienst de relatie met de klant. Hun doel is om hem ook andere producten te kunnen verkopen”, voorspelt Czechowski. Business-to-business markten zoals Ariba kunnen de volledige verrekening doen tussen hun klanten, zodat de rol van banken wordt geminimaliseerd.

Volgens Czechowski focust de Europese Commissie met SEPA hard op een verlaging van de transactiekosten. Wie zal opdraaien voor bijkomende kosten, zoals een verzekering tegen fraude, is veel minder duidelijk.

Dubbelzinnige positie tegenover Banksys Over het Belgische Banksys zei Claude Czechowski dat het duidelijk is dat Fortis als onderdeel van de BNP Paribas groep, met daarin ook het Italiaanse BNL, sterk genoeg is om zijn eigen transactieverwerking te organiseren en bovendien het voortouw neemt in dat programma, dat over een jaar rond moet zijn. Fortis is tegelijk nog aandeelhouder van de maatschappij die de rechten op het Banksys-schema beheert. “Heeft Fortis er voordeel bij in het systeem te blijven of de eigen kaart te trekken? Het antwoord is wel duidelijk”, zegt Czechowski.

Tegelijk geeft hij toe dat de grote banken een dubbele strategie volgen. Langs de ene kant proberen ze hun eigen lokale markten te beschermen (waarbij de dominantie van Banksys handig is), anderzijds proberen ze met de hulp van SEPA nieuwe markten te veroveren.

CSC is betrokken partij in heel die beweging. Het haalt per jaar ongeveer 2,1 miljard euro uit oplossingen voor banken en transactieverwerkers.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content