Samsung is grootste smartphoneverkoper

15/11/11 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

Bron: Trends

Samsung moet op de totale mobiele telefoonmarkt nog Nokia laten voorgaan, maar op vlak van smartphones is het Koreaanse bedrijf voor het eerst de grootste.

Samsung moet op de totale mobiele telefoonmarkt nog Nokia laten voorgaan, maar op vlak van smartphones is het Koreaanse bedrijf voor het eerst de grootste.

In het derde kwartaal werden wereldwijd 115 miljoen smartphones aan de man gebracht, 42 procent meer dan vorig jaar. Maar in vergelijking met het tweede kwartaal is dat wel een daling van 7 procent. Analistenkantoor Gartner, dat de cijfers publiceert, ziet vooral een dip in de westerse markten (West-Europa en de VS). De analisten denken dat consumenten nog even hebben afgewacht voor de aanschaf van een nieuw toestel. Een verklaring kan zijn dat er geruchten waren over de komst van een nieuwe iPhone en dat de koopjesperiode in de aanloop van de feestdagen - samenhangend met de nodige promoties - er zit aan te komen.

Smartphones staan voor 26 procent van de totale mobiele telefoonmarkt. Daarmee is het smartphoneaandeel nauwelijks gegroeid. Vorig kwartaal was dat nog 25 procent. De totale markt is goed voor 440,5 miljoen verkochten toestellen, 5,6 procent meer dan vorig jaar.

Nokia blijft nog de grootste verkoper van mobiele telefoons, hoewel het marktaandeel van de Finse reus nu al is afgekalfd tot 23,9 procent. Vorig jaar was dat nog 28,2 procent. Mogelijk is er beterschap op komst met de aangekondigde Windows Phone-toestellen (Lumia genaamd). Samsung bezet de tweede plaats met 17,8 procent van de markt, maar is voortaan wel de grootste smartphoneverkoper. LG, Apple en ZTE volgen op ruime afstand. RIM (Blackberry) tuimelt zelfs uit de top 5.

Qua besturingssysteem (voor de smartphonemarkt) is Android 'all over the place', met een marktaandeel van liefst 52,5 procent. Symbian bezet nog de tweede plaats met 16,9 procent van de markt. iOS heeft 15 procent. Microsoft bengelt voorlopig nog onderaan met 1,5 procent marktaandeel.

Onze partners