Sabam wil internetproviders belasten

De omzet van auteursrechtenvereniging Sabam daalde in 2010 met 2,3 procent. Dat is in de eerste plaats een gevolg van de kelderende verkoop van cd’s en dvd’s. Sabam wil nu dat de internetproviders dat verlies mee helpen goedmaken.

De internetproviders moeten een vergoeding betalen voor “het dagelijkse gebruik van de duizenden werken die hun abonnementen een meerwaarde geven”, luidt het.

In 2008 boekte Sabam nog een omzet van 218 miljoen euro. In 2010 is die omzet gezakt naar 193 miljoen euro. De forse daling is vooral te wijten aan de terugval van de inning van “mechanische” rechten uit de cd-verkoop. “De crisis in de platensector zorgt voor een verlies in zakencijfer van zo’n 20 miljoen euro”, zegt Sabam-woordvoerder Thierry Dachelet. “En dat terwijl er zeker niet minder muziek te horen is. Integendeel, muziek is tegenwoordig overal.”

De markt heeft zich verplaatst van de muziekproducenten naar de telefoon- en internetoperatoren, stelt de auteursrechtenvereniging vast. Die laatsten zouden daarom hun duit in het zakje moeten doen. “De providers schermen met de stelling dat zij muziek en ander audiovisueel materiaal op een passieve manier gebruiken. Dat is niet waar,” aldus Dachelet. Volgens de Sabam-woordvoerder beloven de providers hun klanten dat die voor enkele euro’s meer tegen steeds grotere debieten zullen kunnen downloaden, en geven ze hun abonnementen op die manier een meerwaarde.”

Sabam pleit voor een wetgevend kader rond de problematiek en verwelkomt de twee wetsvoorstellen in dat verband. De auteursrechtenvereniging staat ook open voor onderhandelingen met alle partijen. Sabam wil daarom een moratorium van twee jaar toepassen waarin downloaders niet zullen worden aangepakt.

Schulden

Op 31 december 2010 stond Sabam voor 176,5 miljoen euro in het rood bij rechthebbende artiesten. De auteursrechtenvereniging erkent dat er op operationeel vlak nog een en ander beter kan, maar wijst er op dat de helft van die schulden uit “uitvoeringsrechten” bestaat. Daarbij gaat het om de muziek die op radio en televisie, bij kappers en in horecazaken gespeeld wordt en waarbij het volledige gebruik pas op het einde van het jaar bekend is. “En dus kunnen we die rechten pas een jaar later verdelen”, luidt het.

Sabam kende in 2010 145 miljoen euro toe aan rechthebbenden. 8 miljoen euro werd pas uitbetaald eind januari 2011, met drie maanden vertraging. Van de in 2009 geïnde rechten werd 83 procent in 2009 en 2010 uitbetaald.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content