Bruno Leijnse

Roaming nog niet meteen gratis: ‘Operatoren kunnen nog vijf jaar op hun beide oren slapen’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De behoefte aan gespecialiseerde diensten verdedigen ‘omdat anders de automatisch gestuurde wagens zullen botsen’ is lachwekkend. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

Op 11 september 2013 publiceerde de Europese Commissie haar ‘verbonden continent’-verordening. Roamen zou gratis worden in de EU, en er was veel heisa over de mogelijkheid voor operatoren om ‘gespecialiseerde diensten’ te organiseren naast het reguliere internetverkeer. Nu weet ook de vergadering van de ministers van de lidstaten, de Europese Raad, wat ze wil in verband met roaming en netwerkneutraliteit.

Het voorstel is om de Europese Commissie tegen 30 juli 2018 te laten rapporteren aan het parlement en de Raad over maatregelen in de groothandelsmarkt voor roaming (wat operatoren elkaar aanrekenen voor gebruikers die bij hen komen roamen). Als de Commissie pas tegen 2018 haar rapport moet klaarhebben, zijn de maatregelen mogelijk niet klaar als de volgende Commissie aantreedt in 2019. De operatoren kunnen ondertussen op hun twee oren slapen en nog vijf jaar langer van hoge roamingopbrengsten genieten.

Operatoren kunnen nog vijf jaar op hun beide oren slapen’

De Raad stelt een overgangsoplossing voor die de operatoren geen pijn zal doen. De Letse voorzitter wil in belformules een basisroamingkrediet voorzien voor minstens 7 dagen, met een verbruik van minstens 5 minuten bellen per dag, 5 sms’en en 5 megabyte aan data. Daar zijn geen meerkosten aan verbonden. Wie meer verbruikt, betaalt een toeslag voor roaming, maar die mag niet hoger zijn dan de maximale groothandelstarieven die de Commissie al in 2012 heeft vastgelegd. Voor data is dat nu 5 cent per megabyte. Daarmee hebben de lidstaten een van de prioriteiten van Commissie-voorzitter Juncker – roamen zonder toeslag – het raam uitgegooid.

De besluiten over netneutraliteit en gespecialiseerde diensten verschillen grondig van wat de Amerikaanse toezichthouder FCC voorstelt. FCC-voorzitter Wheeler wil aanbieders van internetdiensten houden aan deze principes: geen verkeer blokkeren of hinderen, transparantie over de prestaties en de kosten en geen betalende voorrang voor diensten, inbegrepen geen gratis diensten.

Wat in het voorstel van de Raad ontbreekt is dat verbod op betalende voorrang en gratis diensten. Gratis Facebook leveren bij een abonnement mag dus in Europa. Dat soort praktijken is dodelijk voor de concurrentie en de innovatie. Een operator met diepe zakken kan zo op gelijk welk moment een concurrerende dienst kelderen door hem gratis aan te bieden.

Ook het argument voor gespecialiseerde diensten is verdacht. Om te beginnen bestaan ze al : kabel-tv en BelgacomTV zijn een gespecialiseerde dienst. Maar de behoefte aan gespecialiseerde diensten verdedigen “omdat anders de automatisch gestuurde wagens zullen botsen” is lachwekkend. Wie wil zijn leven toevertrouwen aan een mobiel netwerk dat oproepen afbreekt, onbereikbaar is of waarvoor je je smartphone moet herstarten? Want op de keper beschouwd is gsm een gespecialiseerde dienst: bij het bellen heb je zelfs een heel circuit in het netwerk helemaal voor jezelf.

Het voorstel van de Raad wordt half maart voorgelegd aan een delegatie van het parlement onder leiding van de eerder operator-vriendelijke Pilar del Castillo Vera.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content