Regulatoren schieten plannen Kroes af

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De conferentie van Europese regulatoren BEREC noemt de plannen van Neelie Kroes voor een eengemaakte telecommarkt een gevaar voor de investeringen, concurrentie en consumentenwelzijn in Europa.

De vertegenwoordiger van de 28 nationale regulatoren van de Europese elektronische communicatiesector BEREC is niet te spreken over de geplande Connected Continent-verordening van de Europese Commissie.

Het 73 pagina’s lange voorstel van Europees commissaris Neelie Kroes wil onder meer de spectrumveilingen harmoniseren, standaard netwerkaansluitingen definiëren, de intra-Europese telecommunicatietarieven gelijkstellen met binnenlandse tarieven en een nieuw soort internetdiensten met gewaarborgde kwaliteit creëren.

BEREC noemt de voorstellen onvoldoende doordacht en een “aggregaat van verschillende maatregelen zonder verband”. “Zij riskeren de juridische zekerheid te ondermijnen, die essentieel is voor de bevordering van investeringen en concurrentie”, meent BEREC. “Ze riskeren ook het gezag van de nationale regulatoren te ondermijnen om op te treden in hun markten”.

In de voorstellen van Kroes trekt de Commissie veel macht naar zich toe, zonder de nationale regulatoren af te schaffen.

Volgens BEREC betekenen de plannen een fundamentele verandering in de Europese politiek, “van een aanpak die de concurrentie bevordert, naar een aanpak die het aantal spelers op de markt verkleint”. Toch wordt “de voorgestelde verordening haastig door de Europese instellingen gesluisd zonder ordentelijke uitleg en zonder de mogelijke gevolgen volledig te verkennen”, betreurt BEREC.

De organisatie is “bekommerd” dat de ontwerpverordening het regelgevende kader in gevaar brengt en daarmee ook zijn resultaten in investeringen, concurrentie en consumentenwelzijn. “De toestand van de Europese telecommarkt is niet zo hopeloos als wel eens wordt gesuggereerd. Europa heeft snellere verbindingen en vaak lagere prijzen dan de VS. In sommige zeer competitieve markten in Europa is mobiele communicatie maar half zo duur als in de VS”, schrijft BEREC, verwijzend naar studies van de OESO en van de Europese Commissie.

De voorstellen van Kroes zijn niet voorgelegd voor een publieke consultatie. “De Commissie heeft de kans gemist om uit te testen of ze de beoogde doelstellingen zullen behalen, operationeel uitvoerbaar en effectief zijn, dan wel mogelijk onbedoelde gevolgen hebben”, meent BEREC.

De Commissie moet voor haar plannen nog het fiat krijgen van het Europees Parlement en de Raad van ministers. BEREC belooft zijn technische expertise en sectorkennis ten dienst te stellen van “alle institutionele actoren”, besluit de mededeling.

De boodschap is duidelijk: wie tegen de voorstellen Kroes is, kan voor munitie op de hoofdzetel van BEREC in Riga terecht. Anderen ook, natuurlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content