Rechtbank heeft geen probleem met mobiele tariefverlagingen

© belga

Het BIPT heeft een belangrijke veldslag gewonnen in zijn project om de kosten voor gespreksafgifte vanaf 1 januari 2013 te verlagen tot 1,08 cent. Het Brusselse hof van beroep heeft de verzoeken van Mobistar en BASE om het BIPT-besluit daarover te schorsen gisteren verworpen.

Of het BIPT nu ook de oorlog heeft gewonnen is nog de vraag. Er loopt nog een zaak ten gronde over de BIPT-beslissing. “Die gaat gewoon door”, zegt woordvoerder Mathieu Van Overstraeten van Mobistar. “Het hof heeft onze belangrijkste argumenten nog niet echt geanalyseerd. Wij betwisten onder andere het kostenmodel dat het BIPT voor zijn besluit heeft gebruikt”. Een uitspraak ten gronde kan echter nog geruime tijd uitblijven. Intussen blijft het besluit van het BIPT gelden. Mobistar onderstreept dat hun onlangs gepubliceerde resultaatvooruitzichten uiteraard rekening hielden met de verlaagde gespreksafgiftekosten.

Gespreksafgiftekosten zijn de tarieven die operatoren elkaar aanrekenen om een abonnee van een ander netwerk met hun eigen abonnees door te verbinden. Omdat zij de enigen zijn die dat soort oproepen kunnen afwikkelen, hebben ze daar een monopoliepositie. In het verleden hebben ze die grondig uitgebuit. Oorspronkelijk zag de Europese Commissie dat door de vingers om investeringen in mobiele infrastructuur te stimuleren. Tegen 2005 begon de Commissie bij de nationale regulatoren aan te dringen om een einde te maken aan die praktijken.

Op 29 juni 2010 besloot het BIPT de kosten voor gespreksafgifte in fases te verlagen tot 1,08 cent. De eerste verlaging is op 1 augustus 2010 ingegaan, de tweede op 1 januari 2011. De maatregel maakt geleidelijk ook een eind aan de ‘asymmetrie’ in de gespreksafgiftetarieven van de operatoren. In België was die extreem. Base kreeg in 2005 nog 19,60 eurocent per minuut, tegen Belgacom ‘slechts’ 12,66 cent. Mobistar zat ertussenin. Gespreksafgifte betekende in 2005 een derde van de inkomsten van Base.

De asymmetrie was een compensatie voor de latere marktintrede en het kleinere marktaandeel van Base en Mobistar. Belgacom lijdt minder onder de herziening van de tarieven omdat de nationale operator ongeveer evenveel aan gespreksafgifte betaalt als hij ontvangt. Niet verwonderlijk waren het dus BASE en Mobistar die in juli 2010 een verzoek indienden bij het hof van beroep om de beslissing van het BIPT te schorsen. In april 2008 en juni 2009 hadden ze met die strategie al succes gehad tegen eerdere beslissingen van het BIPT om de gespreksafgiftetarieven te verlagen.

Dit keer komen de twee van een kale reis thuis. Volgens een persmededeling van het BIPT zag de rechtbank de noodzaak niet om het besluit te schorsen. Daarnaast stelt het hof, volgens het persbericht, ook vast dat het BIPT geen manifeste beoordelingsfouten zou hebben gemaakt.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content