Operatoren op zoek naar extra centen voor glasvezel

“Wij zijn hamsters. Wij moeten blijven lopen in ons wieltje, anders vallen we stil”, vertelde EMEA-president Adolfo Hernandez van Alcatel Lucent zijn toehoorders op het Broadband World Forum onder de boog van La Défense.

Daarmee viel hij Olivier Baujard bij, de technisch directeur van de Deutsche Telekom groep. Die vergeleek operatoren met fietsers. In dezelfde context. Met de huidige explosie van het dataverkeer moeten operatoren voortdurend bijkomende diensten verkopen, alleen maar om niet stil te vallen. Of erger, om niet om te vallen onder de tsunami van data over hun netwerk gaat.

Die valt nog mee op het vaste net – 14 procent stijging per jaar volgens Baujard – maar minder op het mobiele net – 60 procent per jaar. Als de iPad aanslaat, wordt het nog erger, voorspelt hij. Over vijf jaar wil hij tien procent van zijn huishoudens op glasvezel hebben. Wat hem als keynote speaker tot het mantra van de huidige operatoren brengt: er moet zwaar geïnvesteerd worden, wie gaat dat betalen?

“Wij zijn verwikkeld in een oorlog om glasvezel. Een oorlog”, onderstreept Baujard.

Dan gaan de blikken richting Facebook, Google en Apple, die hun capaciteitverslindende diensten over de netwerken van de operatoren aanbieden en daar niet – of volgens de operatoren minstens niet genoeg – voor betalen.

Facebook, Google en Apple zijn merkwaardig genoeg niet present op de conferentie. “Wij moeten een manier vinden om hen ook te laten bijdragen”, zegt Hernandez. “Breedband is onze digitale zuurstof”.

Er is een tweede partij waarnaar gelonkt wordt: de staat. Giorgio Migliarina, de technisch directeur van Telecom Malaysia, is overgekomen om uit te leggen hoe hij met 20 procent staatshulp 1,3 miljoen Maleise gezinnen van snel internet gaat voorzien. Meer dan 70 procent krijgt glasvezel, een kleine 30 procent VDSL2. Kostprijs omgerekend ongeveer 2,6 miljard euro. Maleisië verwacht tegen 2017 een verhoging van het bruto binnenlands product met 0,6 procent door het project.

Het meest radicale verglazingsproject wordt trouwens helemaal door de staat gefinancierd. In Australië wil NBN Co., een vorig jaar opgerichte staatsonderneming, voor omgerekend 30,4 miljard euro meer dan 90 procent van de gezinnen en bedrijven 1 gigabit per seconde via glasvezel geven. De staat probeerde tevergeefs het project in handen van privé-investeerders te geven. NBN zal zijn netwerk tegen groothandelstarieven aan dienstenleveranciers verhuren. “Onze staatsschuld is maar een paar procent van het BBP”, lachte CEO Mike Quigley bij de presentatie van zijn project.

In Parijs schijnt de zon. De beurs is zestig procent groter dan vorig jaar, volgens de organisatoren. De Chinezen Huawei en ZTE zijn sponsors, naast Alcatel Lucent, Ericsson en Nokia Siemens Networks. Cisco niet.

B.L. vanuit Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content