Bruno Leijnse

Operatoren halen slag thuis in roamingakkoord

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De lakmoesproef is of de lagere roamingprijzen het verbruik zullen verhogen. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

Operatoren kunnen opgelucht ademhalen na het voorlopige Europese roamingakkoord. Roaming zonder meerkosten start vanaf 15 juni 2017. Dat is anderhalf jaar later dan het parlement had gewild. Tot dan is er een overgangsstelsel. Geen complexe regeling met minimale volumes, die onverantwoorde informatica-investeringen zouden hebben meegebracht. In de plaats daarvan blijven de huidige retailtariefbeperkingen tot april 2016 bestaan. Dat geldt dus ook voor het aberrante dataroamingtarief van 20 cent per megabyte, plus btw. Dat halen de operatoren dus mooi binnen.

Daarna zullen roamers extra betalen tegenover het thuistarief: 5 cent per minuut, 2 cent per sms en 5 cent per megabyte, plus btw (5/2/5). Vanaf 15 juni 2017 worden roamingkosten dan in principe afgeschaft.

Twee grote voorwaarden daar. Er komt een ‘billijk gebruik’-politiek. Die moet voorkomen dat EU-burgers over de grens een goedkope sim-kaart kopen om in eigen land goedkoop te bellen als permanente roamer. De Commissie bepaalt wat ‘billijk gebruik’ is tegen 15 december 2016.

Operatoren halen slag thuis in roamingakkoord

Wie boven de billijke limiet gaat, krijgt een verwittiging en betaalt daarna de 5/2/5 extra roamingkosten, met een maximum – thuistarief plus roamingtarief – van 19 cent per minuut, 6 cent per sms en – alweer – 20 cent per megabyte.

De operatoren krijgen bovendien de garantie dat ze hun “werkelijke en geprojecteerde” kosten kunnen recupereren uit roamingdiensten. Als ze kunnen bewijzen dat ze dat niet doen, kunnen ze toch nog extra roamingkosten aanrekenen. De Europese Commissie zal de groothandelskostenstructuur van roaming in kaart brengen en tegen 15 juni 2016 een voorstel doen.

De mobiele operator Base is alvast optimistisch dat hij geen beroep zal moeten doen op de garantie omdat hun kostenstructuur nu al beter is dan de 5/2/5-regeling.

De lakmoesproef is of de lagere roamingprijzen het verbruik zullen verhogen. Als dat voldoende gebeurt, is het compromis een succes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content