Stijn Fockedey

‘Onze privacy verdient meer dan wat hysterie over Google’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Wifi is eigenlijk even cruciaal voor de Belgische economie als veilig voedsel.

In de rel over de gewijzigde privacyvoorwaarden van Google kaart staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) het verkeerde schandaal aan. Google breekt inderdaad een oude belofte door nog meer gegevens van gebruikers aan elkaar te koppelen. “De maskers vallen af”, reageerde de staatssecretaris. In de scherpe uithaal veroordeelde hij het internetbedrijf omdat het de privacy van zijn gebruikers ondergeschikt maakt aan de verkoop van advertenties. De Backer poetst zijn blazoen op als privacyridder, maar mag het iets meer zijn dan enkele hysterische uitspraken?

Geen woorden maar daden, om in de clichés te blijven. De overheid geeft twintig keer meer uit aan controle op voedselveiligheid dan aan de Privacy-commissie. Dat is het echte schandaal, want wifi is eigenlijk even cruciaal voor de Belgische economie als veilig voedsel. In een succesvolle digitale economie moeten burgers en bedrijven er blindelings op kunnen vertrouwen dat onlinediensten zorgvuldig en eerlijk met hun gegevens omspringen.

Onze privacy verdient meer dan wat hysterie over Google

De staatssecretaris werkt aan een hervorming van de Privacycommissie. Die is nodig omdat in 2018 nieuwe en strengere regels van kracht worden in de Europese Unie. Daarbij krijgen de nationale privacywaakhonden meer bevoegdheden; ze kunnen hoge boetes opleggen na zware inbreuken. Bedrijven als Google zullen een leger advocaten inzetten om aan die miljardenclaims te ontsnappen. Daar moet een politiek onafhankelijke Privacycommissie tegenover staan, met een hoger budget dan de 7 miljoen euro van nu. Daarover blijft de staats-secretaris op de vlakte. Misschien omdat hij weet dat daar een zware teleurstelling dreigt. De regering bespaart liever lineair dan echt keuzes te maken in de kerntaken van de overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content