Ogone doet eerste overname in India

Ogone, de Brusselse transactiebeveiliger, neemt de nummer twee van de Indische markt over, EBS. Er zit ook een acquisitie in Brazilië aan te komen. Ogone haalt verder twee onafhankelijke bestuurders in huis.

De overname van E-Billing Solutions (EBS) is de eerste overname van Ogone. Het gaat om een relatief klein bedrijf van 85 werknemers, een omzet in de buurt van 2 miljoen euro en 3500 aangesloten webwinkels. Een overnameprijs is niet gegeven, maar “inderdaad niet zo klein”, bevestigt chief executive officer Peter De Caluwe van Ogone. Sleutelwoord is groei. “EBS is winstgevend en sluit elke maand 150 tot 200 nieuwe webshops aan. Ze groeien 200 procent per jaar”.

De overname gebeurt met cash en aandelen, volgens De Caluwe. De twee oprichters van EBS worden aandeelhouders van Ogone. Een business angel is uitgekocht. De closing van de transactie is binnen een 2-tal weken.

India heeft ongeveer 100 miljoen internetgebruikers (8,4 procent) en 800 miljoen mobilofoonabonnees. Eerder dit jaar is er voor het eerst 3G-technologie geïntroduceerd. “Veel Indiërs zullen het pc-tijdperk gewoon overslaan en direct naar smartphones en tablets overstappen”, voorspelt De Caluwe. Viervijfde van de Indische elektronische transacties gebeurt vandaag nog in de reiswereld. Ogone heeft zelf al een aanbod voor mobiel shoppen, zowel voor kopers als voor verkopers, zoals pizza-leveranciers.

30.000 winkels, 30 procent groei

De Belgen hebben vandaag (zonder EBS) 125 werknemers en 30.000 aangesloten winkels in 40 Europese landen. De groei in 2010 was 27 procent tot ongeveer 25 miljoen euro. “We hadden wat vertraging vorig jaar omdat we veel tijd hebben geïnvesteerd in het zoeken naar een investeerder. Dit jaar gaan we weer richting 30 procent groei”, zegt De Caluwe.

De investeerder werd in mei 2010 uiteindelijk de Amerikaan Summit Partners. Die nam 75 procent in Ogone via een nieuwe, Luxemburgse holding. De vroegere Ogone-aandeelhouders en het management bleven met de rest van de aandelen aan boord. Toen al was het de bedoeling via acquisities verder te groeien. De Caluwe: “Wij willen blijven groeien in Europa, maar richtten we ons op Brazilië en India. Ook in de VS gaan we lokale handelaars benaderen, maar eerder met de boodschap dat ze via ons toegang hebben tot een breed gamma van internationale betaalmethodes”. De overname wordt deels vanuit de Luxemburgse holding, deels vanuit Ogone in België gefinancierd, zegt De Caluwe. In de praktijk zijn overnames de enige manier om te groeien in landen met een andere cultuur, taal en tijdszone, bevestigt hij.

Nieuwe bestuurders

Ogone krijgt er ook twee nieuwe onafhankelijke bestuurders bij. Serieel entrepreneur Ali Kutay, een Amerikaan van Turkse afkomst, verkocht vorig jaar GoldenGate Software aan Oracle. Jay Mcgonigle is de voormalige voorzitter-CEO van Corporate Executive Board. “Als je in het buitenland wil groeien is het vallen en opstaan. Je loopt regelmatig met je neus tegen de deur. Mensen met dat soort ervaring hebben die deuren al gezien. Ik hoop dat we van hen kunnen leren. En minder vallen”, zegt De Caluwe.

EBS heeft hoofdzetels in Mumbai en Chenai en verder vestigingen in onder meer Hyderabad, Delhi, Bangalore en Calcutta. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content