OESO: ‘Digitale economie nog niet volwassen’

© iStock

De digitale economie beheerst steeds meer de wereldeconomie. Toch is er geen enkel land dat de mogelijkheden van de digitale economie ten volle benut, schrijft het OESO in een nieuw rapport.

Het OESO-rapport “Digital Economy Outlook 2015” belicht verschillende aspecten van de digitale economie, van de populariteit van breedbandinternet tot net-neutraliteit en de bescherming van privacy op internet. De organisatie nam zowel OESO-landen als partnerlanden zoals Brazilië en Egypte onder de loep.

Balans

Volgens de OESO veranderen informatie- en communicatietechnologieën (ICT) via vaste en mobiele netwerken de manier waarop we handel voeren en met elkaar omgaan. Het zogenoemde “Internet der Dingen”, waarbij alledaagse apparaten zoals koelkasten en thermostaten verbonden zijn met internet, raakt stilaan ingeburgerd.

Die evolutie houdt ook risico’s in, zegt het rapport. Op dit moment heeft geen enkele OESO-lidstaat een nationale strategie om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Veel landen schuiven privacygerelateerde dossiers nog steeds door naar politie en justitie. Bovendien beschouwen bijna alle landen het uitbouwen van een breedbandnetwerkinfrastructuur als hun grootste prioriteit. Meer aandacht voor digitale privacy en beveiliging komt pas op de tweede en derde plaats.

Een meerderheid van de OESO-landen wil in de toekomst op de eerste plaats de digitale kennis van haar burgers vergroten. Andere belangrijke aandachtspunten zijn verbeteringen op het vlak van publieke dienstverlening en het stimuleren van het aanmaken van digitale werken.

Vooruitgang

Het rapport neemt ook de maat van de digitale economie in de OESO-landen. Van de 34 onderzochte landen hebben 27 een nationale digitale strategie. Veel van deze plannen zijn de afgelopen 3 jaar ontwikkeld en vaak leggen landen de nadruk op telecominfrastructuur, breedbandcapaciteit en -snelheid. Opvallend is dat weinig landen zich zorgen maken over de vraag wie de organisatie van het internet op zich neemt.

Alle OESO-landen hebben op zijn minst 3 mobiele operatoren, sommigen zelfs 4. De prijzen voor mobiele diensten daalden sterk in de afgelopen 3 jaar; vooral Italië en Turkije zagen een fikse daling. Daar tegenover staat een stijging van de prijzen in Oostenrijk en Griekenland.

In 2013 stelde de ICT-sector in de OESO-landen meer dan 14 miljoen mensen te werk, waardoor ze gemiddeld een aandeel van 3 procent heeft in de totale tewerkstelling van de landen. In sommige landen zoals Ierland en Zuid-Korea is dit aandeel met 4 procent hoger, terwijl landen als Griekenland en Portugal achterop hinken met 2 procent aandeel.

Ondanks de digitale vooruitgang in de OESO-landen blijft China (geen OESO-lid) de grootste bruto-uitvoerder van ICT-middelen en diensten. Wanneer de onderzoekers ook rekening houden met de cijfers van de verwerkende industrie, komen de Verenigde Staten (sinds 1961 lid) op de eerste plaats van grootste uitvoerders. Zuid-Korea (lid sinds 1996) blijft het meest gespecialiseerde land op gebied van informatica, electronica en optica, terwijl Ierland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk uitblinken op vlak van ICT-diensten. (IPS/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content